Een tafel vol oer Hollandse gerechten.
Een tafel vol oer Hollandse gerechten. Ton Dijkstra

Oer-Hollands genieten met Ron Gastrobar at Home

11 maart 2021 om 11:30 Zakelijk

OUDER-AMSTEL Uit eten is er nog steeds niet bij. Geen nood, er is Ron Gastrobar at Home. Voor culinaire genieters dé oplossing. Superlekkere menu’s bedacht en bereid door topchefs van Ron Blaauw en afgeleverd aan de voordeur. In een handomdraai staat er een warme maaltijd van hoog niveau op tafel.

HOLLANDS Onze keus valt op de ‘Oud Hollandse Rijsttafel’, het beste van de Hollandse keuken, op z’n Blaauws. “Oer-Hollands genieten”, zoals Blaauw het zelf beschrijft. We, huize Dijkstra, bestellen voor vrijdagavond. ‘s Morgens ontvangen we een smsje via thuisuiteten.nl wanneer onze box van Ron Gastrobar at Home wordt afgeleverd. Keurig geregeld. Precies op tijd staat de bezorger met stropdas voor de deur.

Nieuwsgierig als we zijn nemen we eerst een kijkje voordat de box in de koelkast verdwijnt. Het is tenslotte pas 13.00 uur. Een heerlijke geur komt je tegemoet en triggert gelijk onze smaakpapillen. Toch moeten we een paar uur geduld hebben.

LEKKER LUI Voor de bereiding van de box zijn er twee opties. Dat wordt keurig uitgelegd als je de QR-code op de box scant. Wij kiezen voor ‘lekker lui’. Dat betekent de oven voorverwarmen, de bakjes met het rode cijfer vervolgens 20 minuten in de oven. Je kunt er ook voor kiezen om ‘als een prof’ te werk te gaan. Dan verwarm je alles zelf in een pannetje.

Als de oven goed is voorverwarmd en de gerechten erin kunnen is het tijd om de Spotify-playlist aan te zetten. Ja Ron zorgt ook voor de muziek. Hij doet er alles aan om het gevoel van gezellig uit eten thuis te brengen.

Die ‘taak’ rust overigens ook op mijn schouders. De tafel wordt netjes gedekt, de kaarsjes aangestoken. Toch blijft het onze eigen keukentafel, de plek waar ik nu toch al een jaar ook aan zit te werken. Alles is anders tijdens corona!

AAN TAFEL Daar gaat de piep van de oven. Aan tafel. Het is alsof ik weer aanschuif bij mijn moeder, die was gek op de Hollandse Pot. Niet alle bakjes passen bij ons in de oven, we gaan dus voor twee shifts, dat is overigens helemaal geen probleem, er staat nu al genoeg op tafel om van te genieten. Je kunt ervoor kiezen om de inhoud over te scheppen in je eigen service, wij gaan voor fifty-fifty. De bakjes van Ron Gastrobar at Home passen namelijk prima in ons thuisrestaurant.

OER HOLLANDS De jongste telg (14) van ons gezin, zeker niet de makkelijkste met eten, kijkt met een kieskeurige blik naar de gerechten. Zijn oog valt op de curryworstjes, van de barbecue. De uitdrukking op zijn gezicht zegt genoeg, hij is aan het smullen. Ook de puree met gerookte boter en de gehaktballetjes met jus vallen in zijn smaak.

Mijn vrouw heeft duidelijk een voorkeur voor het zuurvlees, zoervleisj oet Limburg. Zuurvlees is het oudste gerecht van Nederland, typisch Limburgs. Het vlees is zacht en zoet, zoals het hoort te zijn. Heerlijk van smaak.

ZUURKOOL Ikzelf prijs de zuurkool aan. Voortreffelijk van smaak, heerlijk gekruid, samen met een rookworst zoals het hoort. De hoeveelheid keuze uit Hollandse gerechten is reuze. Het zijn de kleine gerechtjes zoals appelcompote met steranijs en zwarte peper, de bietjes van Oos of de wortelsalade die rijsttafel zo speciaal maken.

Als na zo’n 20 minuten weer het belletje van de oven gaat komen de kapucijners op tafel. Vroeger al niet mijn favoriet, en nu ook niet. Onze oudste zoon denkt daar overigens heel anders over. Samen met de smaakvolle piccalilly, de kaantjes en de groentebouillon wordt het oer Hollandse gerecht door hem verorberd.

GENOTEN Als de bakjes en kommetjes bijna allemaal leeg zijn komen we tot de conclusie dat we zelden zo lekker Hollands hebben gegeten. Niks ten nadele van de Hollandse kost die mijn moeder vroeger op tafel wist te zetten. We kunnen overigens niet wachten om aan te schuiven bij een van de restaurants van Ron Blaauw. Er gaat toch niks boven ‘echt’ uit eten.

Kijk voor alle informatie (er is een uitgebreide allergenen-lijst met alle ingrediënten) en hoe te bestellen op rongastrobarathome.nl. Elk gerecht is uitgebreid beschreven.

Ton Dijkstra

Zuurkool samen met rookworst., voortreffelijk van smaak en heerlijk gekruid.
Afbeelding
advertentie
advertentie