De Grondkamer haalde een streep door het verbod op gebruik van bestrijdingsmiddel glyfosfaat op provinciale pachtgronden (foto ter illustratie)
De Grondkamer haalde een streep door het verbod op gebruik van bestrijdingsmiddel glyfosfaat op provinciale pachtgronden (foto ter illustratie) Eigen foto

Provincie mag gebruik bestrijdingsmiddel glyfosfaat niet verbieden op pachtgronden

5 april 2021 om 08:00 Natuur en milieu

AMSTELLAND De Grondkamer Noordwest heeft bepaald dat de provincie Noord-Holland het gebruik van gewasbeschermingsmiddel glyfosaat op provinciale pachtgronden niet verbieden. Het gaat hierbij om pachtcontracten met een duur van langer dan een jaar. Noord-Holland tekent bezwaar aan tegen dit besluit.

Glyfosaat is de werkzame stof in middelen die onkruid bestrijden. Het staat voornamelijk bekend onder de merknaam Roundup. Hoewel het gebruik van deze stof door de Europese Unie is toegestaan, is er steeds meer twijfel over schadelijke gevolgen van het middel voor mens en dier. Vorig voorjaar besloot de provincie daarom dat agrarische pachters die grond van de provincie pachten, het middel glyfosaat in principe niet meer op provinciegrond mogen gebruiken. Het verbod dat vanaf 1 november 2020 inging voor de nieuwe pachtcontracten gold al voor percelen binnen het Natuurnetwerk Nederland.

BUITENSPORIG De Grondkamer heeft nu voorlopig een streep door het verbod voor de provinciale pachtgronden gehaald. Volgens de wet moet  een pachtcontract goedgekeurd worden door de Grondkamer. Er zijn in Nederland 5 regionale grondkamers, waarvan Noordwest er eens is. Volgens de Grondkamer is het verbod op de omstreden stof glyfosaat in meerjarige contracten een ‘buitensporige contractsbepaling’. Het zou niet redelijk zijn om zonder toepassing van glyfosaat de grond in dezelfde staat te houden, terwijl dit wel een voorwaarde uit het contract is.

BEZWAAR De Grondkamer oordeelt voorlopig dat het verbod tot veel extra kosten leidt, terwijl er in de pachtprijs niet voldoende rekening is gehouden met het verbod. Het voorlopige oordeel van de regionale grondkamer gaat over pachtcontracten korter dan 6 jaar waarvoor de kamer niet toetst of de hoogte van de pachtprijs redelijk is. In afwachting van het bezwaar dat de provincie aantekent, geldt het verbod op het gebruik van glyfosaat voor deze contracten niet.

BIODIVERSITEIT Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Grond) vindt het instellen van een verbod goed verdedigbaar. “Ons doel is de biodiversiteit in Noord-Holland te beschermen en te versterken. Van extra onverwachte kosten voor pachter is geen sprake. Zij weten voordat ze zich inschrijven op provinciale pachtgronden dat er een verbod geldt op het gebruik van glyfosaat. Verder is de waarde van de gronden gebaseerd op taxaties door een onafhankelijke, gecertificeerde taxateur. De pachtprijs kan ook tot stand komen via een openbare inschrijving.”


advertentie
advertentie