Afbeelding
Archieffoto BDU

Men schrijft ons: Entrada: vastgelopen?

7 april 2021 om 11:30 Opinie

DUIVENDRECHT Bewonersgroep Duivendrecht in Balans schreef een stuk over het vastgelopen Entrada-project.

“Op 12 maart meldde de gemeente bij monde van wethouder Boomgaars dat het woningbouwproject op Entrada on hold wordt gezet: “de huidige eigenaren zijn verdeeld, zo kunnen we niet naar buiten komen met een gezamenlijk plan”.
Zo geformuleerd wordt de verdeeldheid van de eigenaren als struikelblok opgevoerd, terwijl de wethouder zichzelf als wijze en verstandige bemiddelaar presenteert. Maar hoe verstandig is het om jarenlang met meerdere eigenaren te onderhandelen, die ieder hun eigen perceel wilden bebouwen? Waarom niet van vanaf dag 1 gezegd: “alleen als u uw zaken onderling regelt en als 1 partij een samenhangend plan maakt, bent u interessant voor ons”. Dat zou geweldig veel geld en tijd hebben bespaard.”


GEHEIMZINNIGHEID “In de zomer van vorig jaar is het plan van eisen op verzoek van de wethouder en de eigenaren/ontwikkelaars aangepast. Er zou verlies geleden zou worden, daarom moesten er meer kleine woningen en minder middenhuur komen. Toen één van de insprekers tijdens een commissievergadering in juni 2020 het vermeende tekort noemde, repte de wethouder meteen over het lekken van geheime informatie. Hij opperde zelfs de mogelijkheid van een strafrechtelijk onderzoek. Maar het vermeende exploitatie verlies stond gewoon in een openbare notitie op de gemeentelijke website.
Van elke gemeentelijke commissie vergadering staat achteraf een geluidsband op de website van de gemeente, behalve van deze commissievergadering, ondanks herhaald aandringen van bewonersgroep Duivendrecht in Balans om deze weer beschikbaar te stellen. Het rekenmodel op grond waarvan een exploitatietekort is berekend, maakt gebruik van de opbrengst- en kostengegevens die verstrekt zijn door de ontwikkelaars, niet onafhankelijk dus en bovendien is het model geheim!
En hiermee houdt de geheimzinnigheid niet op. Op 2 juli 2020 ging de raad akkoord met een aangepaste plan van eisen. Echter volgens de gegevens van het kadaster heeft Womam zijn vastgoed op Entrada op 8 juli 2020 verkocht aan I love Entrada BV, opgericht op 20-02-2020. Wonam is een ontwikkelaar met veel expertise in woningbouwprojecten en was tot dan toe de drijvende kracht achter de transformatie van Entrada. Ten tijde van het raadsbesluit van 2 juli was de belangrijkste eigenaar dus bezig zijn onroerend goed te verkopen. Deze voorgenomen transactie is toen noch door eigenaren, noch door de wethouder meegedeeld aan de raad.”

DUBIEUZE TOEKOMST “Heeft de terugtrekkende beweging van Wonam te maken met een onzekere toekomst voor Entrada? Zo heeft het onderzoeksbureau Rigo op verzoek van de gemeente de transformatieplannen onderzocht. Rigo vraagt zich af of al die kleine woningen, die ondertussen het leeuwendeel van de woningvoorraad betreffen, op den duur kunnen concurreren met de vele projecten in de directe omgeving. Rigo ziet in de plannen eigenlijk meer een soort campus en doet de suggestie om daarbij passende voorzieningen te realiseren om de aantrekkelijkheid te vergroten. Dan rijst bij ons de vraag: het zou toch een gemengde wijk worden die zou voorzien in de woningbehoefte van Duivendrecht? Bovendien zou het Dorpsplein een impuls krijgen, was de bedoeling. Hoe is dat alles te rijmen met een campus met eigen voorzieningen?”

WAT NU? “Bedenk daarbij dat Entrada is ingeklemd tussen spoortalud, A10 en van der Madeweg, waarop massale hoogbouw in de vorm van zes torens nodig is om de geplande 100.000 m2 vloeroppervlak op een klein perceel gepropt te krijgen. Hoe concurrerend en aantrekkelijk is zo’n woonomgeving?
De wethouder ziet nog steeds kansen voor woningbouw op Entrada. Wij zien die kansen ook, maar we vragen ons wel af of de gemeente in staat is om die te verzilveren. Krampachtige geheimzinnigheid en een afhankelijke en passieve opstelling ten opzichte van commerciële ontwikkelaars helpen daar in ieder geval niet bij. Ons advies: nu alle kaarten op tafel en een eerlijke reflectie op de eigen mogelijkheden van de gemeente om een dergelijk omvangrijk project tot een goed einde te brengen.”

Bewonersgroep Duivendrecht in Balans.

advertentie
advertentie