De gekapte kastanjeboom.
De gekapte kastanjeboom. Peet Dhondt

Men schrijft ons: Kastanjeboom

10 april 2021 om 11:30 Historie


DUIVENDRECHT Peet Dhondt deelt zijn herinneringen aan zijn geliefde kastanjeboom die niet behouden kon worden.

Daar ligt ie nou... De kastanjeboom waar ik als jochie van 8 jaar in klom en hoog in de boom zat met een prachtig uitzicht over Duivendrecht, toen nog met vele mooie boerderijen.

Wij woonden op het Grachetje, tegenover de boerderij van veehouder Van Vliet, Rijksstraatweg 154 (gesloopt in 1968). Het Grachetje bestond uit een blok van vier huisjes, naar achter toe ingeklemd tussen de bestaande woningen links en rechts aan de Rijksstraatweg. Recht tegenover ons stond de boerderij van Van Vliet en zijn koeien graasden in het weiland achter ons huis, een sloot was de scheiding en had een sanitaire functie.

Dit alles bestaat niet meer, de woningen zijn allemaal gesloopt en de Azaleahof en Basilicumhof zijn er voor in de plaats gekomen. Op de plaats van boerderij Van Vliet, staat nu de school voor speciaal onderwijs het PI. Bij de bouw daarvan hebben ze de kastanjeboom behouden. Jaren heb ik daar nog van kunnen genieten. Twee jaar geleden sprak ik met een boomchirurg die onderzoek deed. Hij vertelde dat de boom ziek was en dat er moeite gedaan werd de boom te behouden. Dat is helaas niet gelukt.

Ben nu 83 en heb zoveel goede herinneringen aan die tijd. Meerijden met boer Van Vliet naar de markt, helpen met het vee maar vooral mijn kastanjeboom waar ik verschillende uurtjes in heb doorgebracht. Zelfs op latere leeftijd heb ik nog kastanjes gezocht en spinnen en
poppetjes gemaakt met mijn kinderen.

Jammer de boom is niet meer, een stukje Oud Duivendrecht is verloren, maar de herinneringen blijven.

Peet Dhondt

Boerderij Van Vliet met rechts de bewuste kastanjeboom.
advertentie
advertentie