GroenLinks Ouder Amstel op bezoek bij Stationspark Deurne
GroenLinks Ouder Amstel op bezoek bij Stationspark Deurne Lily Kreca

Groen Stationspark Duivendrecht

10 april 2021 om 17:36 Lokaal Deel je nieuws

Duivendrecht – Een grijs troosteloos station omtoveren tot  een groen een bruisend stationspark. In de gemeente Deurne lukte dat! Zou dit ook kunnen met onze stations in Duivendrecht? GroenLinks Ouder-Amstel ging op bezoek om ideeën en inspiratie op te doen. In Deurne merkten we hoe fijn het is als groen, sociaal, kunst en cultuur samengaan.

Op Stationspark Deurne keken we onze ogen uit: plantenbakken, een insectenhotel, tegels met historische afbeeldingen op de grond, een gratis fietspomp, smaakvolle picknicktafels, bloempotten en zelfs een 'hondenbar' op het station! We troffen ook een prachtig vormgegeven boekenkast met gratis boeken en een complete moestuin met volière. De groep vrijwilligers en mensen van de dagbesteding verzamelen zwerfafval, maaien de gazons en onderhouden de moestuin. Lokale kunstenaars gingen aan de slag met de transformatorhuisjes, de grijze muren en lelijke stenen oppervlaktes en brachten kunst- en schilderwerk aan zoals oude zwartwit-foto’s van historisch Deurne, moderne smaakvolle graffiti en foto's van de natuur. Het is inspirerend om te zien wat een burgerinitiatief kan bereiken!  

Het succes van Stationspark Deurne zit in de samenwerking tussen inwoners, ondernemers en partijen zoals NS en ProRail. Hoe is dat in Deurne gelukt? Frequent treinreiziger Marcel Lintermans wilde graag bloembakken op het perron, maar kreeg daarop een afwijzing. Hij vroeg zich af 'Wat kan er dan wel?' en zo ontketende hij een stroom aan ideeën die uiteindelijk tot het huidige Stationspark leidden. Hij bracht steeds meer partijen bij elkaar en zij richtten een coöperatie op met inwoners en (maatschappelijke) ondernemers. Zo produceert de moestuin voor een lokaal restaurant en met het verdiende geld worden dan bijvoorbeeld weidebloemen aangeschaft en langs het spoor gezaaid. De coöperatie werkt samen met de dagbesteding en zo voegt dit project sociale en maatschappelijke waarde toe. Het was heel inspirerend om te zien hoe vanuit een klein initiatief zoiets moois kan ontstaan. 

Thuis in Duivendrecht vroegen we ons af of we de werkzame elementen kunnen overnemen en eigen elementen kunnen toevoegen voor Station Duivendrecht. Op het stationsplein Duivendrecht zien we veel mogelijkheden om het meer groen en bruisend te maken. We zien samenwerkingsmogelijkheden om nader te onderzoeken. Maar het begint bij verbeeldingskracht. Welk idee zou jij graag willen waarmaken? Neem contact met ons op.

advertentie
advertentie