Venserpark
Venserpark Archief BDU

GroenLinks start petitie tegen gebruik van omstreden Mosquito

14 juni 2021 om 12:09 Politiek

DUIVENDRECHT De gemeente wil met een spoed aanpassing in de algemene plaatselijke verordening het mogelijk maken om gebruik te maken van Mosquito’s tegen geluidsoverlast van jongeren. GroenLinks is geschrokken van de manier waarop men om wil gaan met overlast van jongeren en start daarom een petitie tegen het gebruik van Mosquito’s in onze gemeente.

De Mosquito is een geluidsapparaat dat pieptonen uitzendt van een hoge frequentie die vrijwel alleen jongeren tot ongeveer 25 jaar kunnen horen. Deze tonen worden door de mensen die dit kunnen horen als vervelend ervaren. Het apparaat kan worden gebruikt als middel om hangjongeren van bepaalde plaatsen te verjagen. Het kastje is omstreden, in 2008 sprak de toenmalig minister van binnenlandse zaken, Guusje ter Horst, zich al uit tegen het gebruik van de mosquito. Ook de Raad vanEuropa heeft zich in sterke bewoording uitgesproken tegen het gebruik van de Mosquito. Hierdoor heeft bijvoorbeeld België het gebruik in zijn geheel afgewezen. Veelgehoorde kritiek is dat jongeren hierdoor worden belemmerd in hun bewegingsvrijheid en dat dit overlast bestrijdt met overlast. Daarnaast is het niet duidelijk of het gebruik hiervan in strijd is met verschillende mensenrechten zoals (leeftijds)discriminatie en lichamelijke integriteit.

VENSERPARK De gemeente wil de mogelijkheid hebben om de Mosquito in te zetten, speciaal bij het Venserpark, waar inwoners overlast ervaren van jongeren die in het park samenkomen. Hierdoor zullen de jongeren dus een een vervelende toon horen waardoor ze een andere plek moeten zoeken om samen te komen.

Femke Soppe, GroenLinks: “Wij vinden het buitenproportioneel om zo’n heftig middel in te zetten tegen de overlast in het Venserpark. Wij erkennen de problemen die daar spelen maar zien nog alternatieve oplossingen. Jongeren in onze gemeente zijn voor het overgrote deel goed aanspreekbaar laten we dus samen met hun opzoek gaan naar eenoplossing!”

Lily Kreca, fractievoorzitter Groenlinks: “Overlast inzetten tegen overlast? Gezondheidsschade brengen aan omwonenden om jongeren te verjagen? GroenLinks vindt dit niet wenselijk! In 2011 is Amsterdam gestopt met het gebruik van de Mosquito omdat, zoals Van der Laan het toen zei: het onwenselijk is om overlast te bestrijden met overlast. Wij zijn het hier roerend mee eens. We willen niet als samenleving op onmenselijke wijze een sociaal probleem aanpakken met een oplossing die voor alle omwonenden schadelijk is.”

De petitie van GroenLinks is te vinden via de volgende link: https://petities.nl/petitions/geen-mosquito-s-in-de-gemeente-ouder-amstel?locale=nl

In de raadsvergadering van 24 juni zal er gestemd worden of het gebruik van de Mosquito in onze gemeente toegestaan wordt.

advertentie
advertentie