Wietske Dikkers, adjunct directeur van Stichting Coherente en Axel Boomgaars wethouder Sociale zaken, in het Dorpshuis in Duivendrecht.
Wietske Dikkers, adjunct directeur van Stichting Coherente en Axel Boomgaars wethouder Sociale zaken, in het Dorpshuis in Duivendrecht. Gemeente Ouder-Amstel

Meer hulp bij lezen en schrijven voor inwoners

22 juni 2021 om 11:30 Onderwijs

OUDER-AMSTEL Wethouder Axel Boomgaars zette onlangs zijn handtekening onder het ‘Regionaal Programma Laaggeletterdheid Groot-Amsterdam’ en het uitvoeringsplan ‘Taaloffensief’. Daarin staan afspraken om inwoners te helpen die moeite hebben met lezen en schrijven of omgaan met de computer en financiën. Hiermee verstevigt de wethouder de samenwerking met omliggende gemeenten en het bedrijfsleven om laaggeletterdheid aan te pakken.

500 In Nederland heeft ruim 1 miljoen van de beroepsbevolking (leeftijd 16-65 jaar) moeite met lezen en schrijven. In Ouder-Amstel zijn dat er ongeveer 500. Meer dan de helft van deze mensen heeft een Nederlandstalige achtergrond. Ouder-Amstel vindt het belangrijk om mensen te helpen met taal, rekenen en andere vaardigheden die nodig zijn om goed mee te komen in de samenleving.

TABOE Boomgaars zegt hierover: “Taal is noodzakelijk om mee te kunnen doen: van werk, tot sociale contacten tot het regelen van je financiële zaken. Laaggeletterdheid is vaak nog taboe en kan vergaande gevolgen hebben voor het leven van mensen en gezinnen. We werken regionaal samen om de mensen die moeite hebben met taal beter te kunnen bereiken en helpen. Lokaal biedt Stichting Coherente deze hulp met taalbijeenkomsten en taalmaatjes. Regionaal is het bijvoorbeeld voor werknemers mogelijk om cursussen op de werkvloer te volgen en bieden we nieuwkomers cursussen om het taalniveau te bereiken dat nodig is voor de opleiding tot bijvoorbeeld pedagogisch medewerker of onderwijsassistent.”

REGIO Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn, Haarlemmermeer, De Ronde Venen, Aalsmeer en Amstelveen voeren het programma samen uit. Voor meer informatie over het taalaanbod, zie www.ouder-amstel.nl/taal en www.coherente.nl/taal. 

Voor meer feiten en cijfers over laaggeletterdheid: www.geletterdheidinzicht.nl.

advertentie
advertentie