Rondehoep
Rondehoep Marion Scherphuis

Rondehoep: Dit jaar voedselbank voor weidevogels

24 juni 2021 om 07:00 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL Goed nieuws uit de Rondehoep. Het aantal vogelgezinnen dat hier nestelt en voedsel vindt is flink gestegen ten opzichte van vorig jaar. Hoe dat komt? Boswachter Marion Scherphuis van Landschap Noord-Holland verklaart dit met een aantal succesfactoren.

De eerste tussentijdse weidevogelresultaten in de Ronde Hoep laten een positief beeld zien. “Als ik om me heen kijk, maakt mijn hart een sprongetje, dit is ècht fantastisch om te zien. Het weidevogelbeheer werkt, maar andere factoren helpen mee!” zegt boswachter Marion.

WATERPEIL Dit jaar is er een constanter hoog waterpeil met behulp van een pomp van Waternet. Mede door de vele regenbuien, is deze weinig ingezet (maar wel noodzakelijk om het waterpeil constant te houden). Een vochtige bodem is noodzakelijk voor de vogels om voedsel te zoeken. Boswachter Marion: “Het koude voorjaar heeft gezorgd dat de grasgroei laat opgang kwam waardoor er een minder dikke grasvegetatie stond vol met kruiden. Hoe méér kruiden hoe beter voor insecten. En dat is essentieel voor opgroeiende weidevogelpullen.” Daarnaast is er ook een raster geplaatst op 60 hectare, zowel in het natuurreservaat als bij de twee agrariërs. Dammen zijn dichtgezet met betongaas, het zijn maatregelen om de vos buiten te houden.

BROEDSEIZOEN Marion Scherphuis maakt een eerste balans op: “Het broedseizoen is bijna te einde maar er lopen en vliegen nog volop vogels. In mei telden we 190 paar gruttogezinnen. De kievit is flink gestegen in aantallen ten opzichte van vorig jaar, ongeveer 96 gezinnen. En het lijkt zelfs een topjaar te worden voor de tureluur met nu meer dan 100 gezinnen. Veldleeuwerik zien we meer dan 80 zingende paren, dat is een ongelofelijk aantal voor een graslandpolder in Nederland!”

In de Rondehoep werken de volgende organisaties nauw samen om de weidevogels te helpen: Landschap Noord-Holland, de pachters van het agrarisch collectief Noord-Holland Zuid, WBE Amstelland en Waternet.

Tureluur
advertentie
advertentie