Hier worden vaak illegale feestjes gehouden.
Hier worden vaak illegale feestjes gehouden. Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Lekker los

23 juni 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bericht over de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Iets later dan normaal schuif ik achter de computer. Want natuurlijk heb ook ik eerst Nederland tegen Noord-Macedonië gekeken. Ik zal u niet vermoeien met voetbalanalyses, dat kunnen ze bij de NPO veel beter, maar wel vond ik het mooi hoe sterspelers Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum zichzelf een spiegel voorhielden en de slordigheden in hun spel benoemden. Dan kan het toch alleen maar beter worden. Ik zie die achtste finale zondag a.s. dan ook met vertrouwen tegemoet.

RAZEND TEMPO Ook wat betreft de coronathermometer kan het haast niet beter gaan. Het vaccineren gaat in een razend tempo en vandaag meldt het RIVM minder dan 600 positieve tests. En dus kondigde het kabinet afgelopen vrijdag vanaf 26 juni grote versoepelingen aan. De mondkapjes kunnen grotendeels in tas of zak blijven, we kunnen weer naar kantoor en ook evenementen (onder voorwaarden, dat wel) en een feestje in eigen tuin behoren weer tot de mogelijkheden. Wel blijft de anderhalve meter de allesbepalende norm. Kan anderhalve meter niet, zoals in het openbaar vervoer, dan moet het mondkapje weer op.

VERLEIDING Na bijna anderhalf jaar in het Covid-19 keurslijf is de verleiding groot om alles lekker los te laten. Maar het virus is verre van verdwenen en tovert ook steeds weer een nieuwe variant uit de coronahoed. Slordigheden kunnen we ons dus niet permitteren. Hou die anderhalve meter afstand en bij klachten, laat u testen! Dat kan van maandag 21 juni tot en met zondag 11 juli gratis en zonder afspraak bij de coronabus op ’t Kampje, zeven dagen per week van 09.00 tot 12.00 en 12.45 tot 16.00 uur.

LEKKER LOS In de coronamaanden is ook de Ouderkerkerplas ontdekt als locatie om eens lekker los te gaan. Waren illegale feestjes voorheen een uitzondering, nu is het een paar keer per week raak. We hebben er als gemeente, politie en groengebied onze handen vol om hieraan paal en perk te stellen. Dat doen we onder meer met extra toezicht in de lateuren. Dit weekend ging ik mee op de ronde van onze Boa’s en kon ik met eigen ogen zien dat de extra inzet vruchten afwerpt.

CHILLEN ZONDER OVERLAST Elkaar ontmoeten, chillen het kan gelukkig weer. Dus ook jongeren mogen elkaar weer treffen in de buitenruimte. En dat gun ik ze van harte. Helaas gaat dat soms gepaard met veel en langdurige overlast voor de bewoners, vooral in de nachtelijke uren. Daarom stelde ik vorige week voor twee artikelen toe te voegen aan onze APV (algemene plaatselijke verordening). Hiermee verruimen we de mogelijkheden om bij excessen in te grijpen met bijvoorbeeld de inzet van de ‘slimme Mosquito’. De Mosquito zorgt voor een hoog frequent geluid en maakt een locatie op bepaalde tijden onaantrekkelijk voor overlast veroorzakende (hang)jongeren. Slim staat voor: alleen dan een hoge toon als er overlast is. Hierop kwamen de tongen los en er werd zelfs een online petitie gestart. Maar ervaringen met de Mosquito in bijvoorbeeld Rotterdam leren mij dat dit een oplossing kan bieden voor situaties waar politie en Boa’s machteloos staan, omdat jongeren, zodra ze een handhaver zien, hun gedrag aanpassen of omdat er op dat tijdstip geen toezicht is. Jongeren hebben hun ruimte nodig en buurtbewoners hebben recht op een goede nachtrust. Als de inzet van een Mosquito hierbij kan helpen, dan hou ik die mogelijkheid, voor uitzonderlijke gevallen, graag open. A.s. donderdag besluit de raad hierover. Ik ben benieuwd.

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie