Vanaf links: Nanda van Bodegraven (filosoof), Joyce Langenacker (burgemeester), Willem Jansen (wethouder) en Guus Bakker (voorzitter Humanistisch Verbond Amsterdam-Amstelland).
Vanaf links: Nanda van Bodegraven (filosoof), Joyce Langenacker (burgemeester), Willem Jansen (wethouder) en Guus Bakker (voorzitter Humanistisch Verbond Amsterdam-Amstelland). Gemeente Ouder-Amstel

Op de fiets met Spinoza: Vrijdenken in de natuur

6 juli 2021 om 10:32 Recreatie

OUDER-AMSTEL Het Humanistisch Verbond bestaat 75 jaar. 75 jaar staan voor een samenleving waarin je vrij bent om te kiezen wie je lief wilt hebben, hoe je wilt leven en hoe je wilt sterven. Dat moet natuurlijk passend gevierd worden. En zo ontstond als onderdeel van het 75-jarig jubileum de ‘Spinozaroute’ (Spinoza, geboren in de 17e eeuw, is een van de grootste denkers van Nederland).

SPINOZABANKEN Nanda van Bodegraven en Guus Bakker, voorzitter Humanistisch Verbond Amsterdam-Amstelland brachten dit initiatief samen met medewerkers van ARTIS (auteurs van de verhalen) tot werkelijkheid. Op de route kom je langs speciale Spinozabanken waar je luistert naar podcasts overdieren, planten en microben in de stad en de mens te midden van dit alles. Op deze bankjes kun je nadenken over de plaats van de mens in de natuur. 

Twee van deze bankjes staan in Duivendrecht. Dus stapten wethouder Willem Jansen en burgemeester Joyce Langenacker op de fiets om zelf te luisteren naar verhalen over organismen die in het wild in Amsterdam en Ouder-Amstel leven. 

SPINOZA Spinoza is de aanleiding van dit onderzoek. Hij vond al in de zeventiende eeuw dat het onmogelijk is de mens niet als deel van de natuur te zien. Via QR-codes op de speciale leuningen aan stadsbanken, omgedoopt tot Spinozabanken, zijn de podcasts toegankelijk. Vergeet je telefoon met oordopjes dus niet! Voor meer informatie kijk op humanistischverbond.nl en vrijheidvanamsterdam.nl.

AANRADER Joyce Langenacker: “Een momentje van rust in een soms heel druk park. Wat zijn de dieren knap vormgegeven in dat recycled afvalplastic. De aaibaarheid is dan wel niet zo hoog, maar met het dier naast je op de bank, komt het nadenken over de plaats van dieren in de mensenwereld bijna vanzelf. Horen ze bij de mens? En de mens bij hen? Of niet?’‘ Willem Jansen: “De bevlogenheid waarmee Nanda ons introduceerde in deze manier van denken maakte het voor ons tot een mooie vrijdagmiddag. Er zijn elf bankjes op de route. Met bijdragen van wetenschappers zoals Robbert Dijkgraaf, Amade M’charek en Damiaan Denys zijn de verhalen stuk voor stuk de moeite waard. En bovendien een prachtige fietsroute. Een aanrader voor deze vakantie.”

advertentie
advertentie