Imker voor een dag
Imker voor een dag Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Bijzondere momenten

7 juli 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Afgelopen week was een week van bijzondere momenten. Zo ontving ik woensdag 30 juni met trots het eerste exemplaar van het tijdschrift ‘Respect’. Een magazine met prachtige verhalen van mensen over hoe de geschiedenis, gezien vanuit een ander perspectief, opeens leidt tot nieuwe inzichten en nieuw gedrag. Elieser was de inspiratiebron voor dit tijdschrift. Dat begon als een idee en dankzij de samenwerking met Marion van de Vegt en Sergio Jong Loy is uitgegroeid tot een mooi kunstproject met de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in Ouder-Amstel. Leren van toen om ons te helpen in het nu.

PIEKEN EN DALEN Ook in de geschiedenis kennen we immers pieken en dalen. En het slavernijverleden was een diep dal. Maar daar krabbelen we samen stap voor stap uit. Femke Halsema maakte excuses voor de stad Amsterdam. Zo zien we samen onze geschiedenis onder ogen en gaan we op weg naar een toekomst waarbij gelijkwaardigheid meer vanzelfsprekend wordt. In ‘Respect’ lees je steeds weer terug hoe belangrijk dat is. En wat een mooie brief schreef onze prijswinnares Janneke Daalder. En ze droeg hem fantastisch voor tijdens de herdenkingsplechtigheid. Wilt u het tijdschrift graag lezen. Er liggen gratis exemplaren klaar in het gemeentehuis en boekhandel Sprey in Ouderkerk aan de Amstel en in het Dorpshuis, de OBA en de boekhandel in Duivendrecht, mooi voor als het in de vakantie een dagje regent.

IMKER VOOR EEN DAG Of misschien was het meer een klein beetje imkeren voor een uur, maar wat een bijzondere ervaring was mijn bezoek aan het eiland Marken. Samen met nieuwbakken burgemeester van Waterland en oud-collega Marian van der Weele ging ik op bezoek bij de heer Groen, imker in hart en nieren, om meer te leren over het Buckfast bijenras. Dit ras gaf hij samen met een collega op het eiland een plek. Fascinerende beestjes zijn het. En met zo’n prachtige imker hoofdtooi voel je je heel veilig. Er valt veel te leren van de bij. Leuk om samen te doen met Marian en gelijk bij te praten. 

MET SPINOZA OP DE FIETS Na de bijen sprong ik op de fiets naar een van de bankjes op de Spinozaroute in het Venserpark in Duivendrecht. Her en der spotte ik trouwens wel een bijtje. Spinoza beweerde in de zeventiende eeuw al dat de mens deel is van de natuur. En de Spinozaroute is bij uitstek geschikt om na te gaan of deze uitspraak klopt. Bij speciale Spinozabanken (er zijn er 11) luister je naar podcasts ingesproken door onder andere Robbert Dijkgraaf, Andrea Maier, Damiaan Denys, biologen en buurtbewoners. Nanda Bodegraven nam wethouder Willem Jansen en mij mee in het verhaal van de slak en zijn eigen huis. De Spinozaroute, ook een aanrader voor de vakantie, maar dan voor als de zon schijnt.

NAAR DE ZON Mocht de zon hier niet schijnen, dan zoeken we hem wel op. En dan realiseren we ons dat corona er nog is. Want of je nu met het vliegtuig, de boot of de auto gaat, er moet een en ander geregeld worden. Dus gaat u naar de zon? Lees dan nauwkeurig het reisadvies van het RIVM en voorkom teleurstellingen. Ook ik vertrek over iets meer dan een week voor een zonzekere vakantie. Dat betekent even geen berichten van mij in de krant. Op woensdag 1 september ben ik er weer. Hopelijk fris en fruitig. Fijne vakantie allemaal!

Joyce Langenacker

Imker voor een dag
advertentie
advertentie