Hensbeker
Hensbeker Eigen foto

Unieke hensbeker terug in het Amstelland

10 september 2021 om 11:25 Historie

OUDERKERK De glazen hensbeker van het voormalige waterschap Holendrechter- en Bullewijkerpolder dook enkele maanden geleden op bij een kunsthandel in Amsterdam. De rechtsopvolger van het waterschap, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, heeft de bijzondere beker aangekocht en deze in bruikleen gegeven aan museum Amstelland in Ouderkerk aan de Amstel. 

De naam hensbeker stamt af van het woord ‘Hanze’ dat bondgenootschap, verband of vriendschap betekent. Deze bekers werden gebruikt tijdens eet- en drinkgelegenheden van de waterschappen om de onderlinge band van de bestuursleden te versterken in de strijd tegen de gemeenschappelijke vijand: het water. Later raakten dergelijke rituelen in onbruik en belandden veel hensbekers bij streekmusea of in particuliere collecties. Tegenwoordig zijn ze, als historisch glas- of zilverwerk, een gewild verzamelobject in het buitenland. 

De beker wordt aan het publiek gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Droge Voeten’ op 10, 11 en 12 september tijdens het Open Monumentenweekend. In de tentoonstelling die in samenwerking met het waterschap AGV is georganiseerd, staat de waterhuishouding van Amstelland centraal. Daarnaast wordt ook het schilderij ‘Zicht op Ouderkerk aan de Amstel’ onthuld. Dit 17e eeuwse schilderij wordt toegeschreven aan Jacobus Storck en was lange tijd niet in het museum zelf te zien.

advertentie
advertentie