Bindelwijk
Bindelwijk Archief BDU

Onderzoek naar locatie Bindelwijk

22 oktober 2021 om 11:47 Onderwijs

OUDERKERK De gemeenteraad heeft op 17 december 2020 besloten tot een onderzoek naar de mogelijkheden om de Amstelschool en Het Kofschip onder één dak te huisvesten op de locatie Bindelwijk. Zo kan de gemeenteraad een weloverwogen afweging maken over het al dan niet realiseren een schoolgebouw voor beide scholen, gecombineerd met kinderopvang op deze locatie.

De gemeente doet verschillende deelonderzoeken samen met onderzoeksbureaus; - Kosten (met SBM Bouw en Vastgoedmanagers);  - Wat past wel en niet goed (met Studio Nuy van Noort); - Verkeersveiligheid en parkeren (met Goudappel). Deze adviseurs gaan ook in gesprek gaan met betrokkenen, waaronder huurders en omwonenden van de Bindelwijk. De uitkomst van deze gesprekken wordt onderdeel van het raadsvoorstel. 

AANLEIDING Basisscholen Het Kofschip en de Amstelschool zijn toe aan vernieuwing. Beide scholen vallen onder het schoolbestuur van Onderwijsgroep Amstelland. Zij heeft de gemeente verzocht om voor nieuwbouw te kijken naar de mogelijkheden om beide scholen onder één dak te huisvesten, gecombineerd met kinderopvang. 

WAAROM BINDELWIJK Naar aanleiding van dit verzoek heeft de gemeente een globaal onderzoek uitgevoerd naar diverse mogelijke nieuwbouwlocaties in Ouderkerk aan de Amstel. De onderzochte locaties Ouderkerk-Oost, Jacob van Ruisdaelweg (in het huidige Koning Willem-Alexanderpark) en de bestaande locaties van de huidige scholen zijn minder geschikt vanwege perceelgrootte, bereikbaarheid, parkeergelegenheid en kosten. Locatie Bindelwijk heeft naar de mening van het college de meeste aanknopingspunten voor verder onderzoek naar mogelijkheden van nieuwbouw.

DRIE VARIANTEN Het streven dat het onderzoek eind 2021 af is. Het verdiepend onderzoek betreft drievarianten: - Nieuwbouw twee scholen onder één dak + handhaving van de sporthal en maatschappelijke voorzieningen; - Nieuwbouw twee scholen onder één dak + sloop en nieuwbouw sporthal & maatschappelijke voorzieningen; - Nieuwbouw twee scholen onder één dak & maatschappelijke voorzieningen + sloop en nieuwbouw sporthal in Ouderkerk Oost. 

De maatschappelijke voorzieningen zijn onder andere de bibliotheek, de muziekschool en de GGD. Op hoofdlijnen zal hierbij gekeken worden naar: ruimtelijke inpasbaarheid, bouwkundige haalbaarheid, (verkeers)veiligheid en parkeren, financiën.

VERDIEPEND ONDERZOEK  Het verdiepende onderzoek bestaat op hoofdlijnen uit twee delen namelijk:

Nota van Uitgangspunten: Hierin worden de ruimtelijke eisen en wensen voor de nieuwe scholen, de kinderopvang, sport en maatschappelijke voorzieningen vastgelegd. Een belangrijk onderdeel om te komen tot de Nota van Uitgangspunten is de participatie van de belanghebbenden: de scholen, de huidige huurders en gebruikers van de Bindelwijk en de omwonenden.

Ruimtelijke toepassings- en volumestudies: Op basis van de Nota van Uitgangspunten worden in het tweede deel ruimtelijke inpassings- en volumestudies uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel is de participatie van de belanghebbenden: de scholen, de huidige huurders & gebruikers van de Bindelwijk en de omwonenden.

STAND VAN ZAKEN Studio Nuy van Noort heeft de Ruimtelijke toepassings- en volumestudies afgerond. Deze worden binnenkort tijdens een bijeenkomst voorgelegd aan de omwonenden van locatie Bindelwijk. Vervolgens zal deze ook online beschikbaar komen. In online meningspeilingen kan iedereen ideeën inbrengen en zijn of haar mening geven: www.samenmakenweouder-amstel.n

advertentie
advertentie