Het Gezellenhuis.
Het Gezellenhuis. Archief BDU, Marion Kiewik

Men schrijft ons: Herstel voor het Gezellenhuis

3 november 2021 om 11:30 Opinie

OUDERKERK Nog niet eens zo heel lang geleden kende Ouderkerk meerdere houten panden, die helaas door de jaren heen bijna allemaal zijn verdwenen. Nu zijn er nog maar een paar over, waaronder het Gezellenhuis. Het Gezellenhuis was altijd openbaar toegankelijk en menig Ouderkerker (en niet-Ouderkerker) heeft er lief en leed gedeeld, gefeest, genoten van toneelvoorstellingen en nog veel meer. Maar het raakte in verval en wel dusdanig dat het niet meer toegankelijk was. Geen feesten en partijen meer, geen Sinterklaas-ontvangsten, geen schaaktoernooien voor de scholen, geen optredens en ook geen afscheid van geliefde overledenen. En iedereen miste de sfeer in en om het Gezellenhuis.

Gesprekken met de RK Parochie (eigenaar van het Gezellenhuis) leidden helaas niet tot eenoplossing. Het steeds verdergaande verval was in oktober 2018 reden voor D66 het college op te roepen om met de RK Parochie naar mogelijkheden te zoeken om het Gezellenhuis te restaureren en te behoeden voor verder verval. De motie werd door een ruime meerderheid van de raad gesteund en toenmalig D66-wethouder Van der Weele ging aan de slag.

Sindsdien is er veel gebeurd. In juni 2019 vestigde de raad een voorkeursrecht op het Gezellenhuis, wat betekent dat de eigenaar van het pand bij voorgenomen verkoop het pand eerst aan de gemeente te koop moet aanbieden. In juni 2020 stemde de raad in met rechtstreekse verkoop van het Gezellenhuis door de parochie aan Stadsherstel, die het pand zou gaan restaureren en (laten) exploiteren. 

Het was dan ook een flinke tegenvaller dat Stadsherstel zich uiteindelijk terugtrok. De RK Parochie ging op zoek naar een nieuwe koperen heeft een enthousiaste Ouderkerker gevonden. Daarom vroeg huidig D66-wethouderJansen de raad afgelopen donderdag in te stemmen met die verkoop door de parochie. Gelukkig hebben nu alle fracties ingezien dat verder verval van dit prachtige Rijksmonument zeer ongewenst is. 

Het raadsvoorstel is met algemene stemmen aangenomen. D66 is ongelofelijk blij dat restauratie nu echt in zicht komt, zodat wij op hopelijk korte termijn weer kunnen genieten van dit prachtige monument!

Wendela van den Brink-van Agtmaal

advertentie
advertentie