Maaike Aarts, gastmusicus.
Maaike Aarts, gastmusicus. PR Maaike Aarts

Concert Uriël Ensemble in Amstelkerk

21 november 2021 om 09:00 Muziek

OUDERKERK Het Uriël Ensemble geeft zondag 28 november om 15.00 uur in de Amstelkerk het tweede concert van het kamermuziekseizoen 2021-2022; ‘Romantisch Pianokwartet’.

In dit concert worden uitgevoerd: ‘Klavierquartett in a’ van G. Mahler, ‘Phantasy for piano, violin, viola and cello’ van F. Bridge en het ‘Klavierquartett in Es opus 47’ van R. Schumann.

ROMANTIEK Het pianokwartet is een van de kern bezettingen van het Uriël-repertoire. In het programma van dit concert worden drie pianokwartetten uit de Romantiek gespeeld. Zo is het interessant om te kunnen vergelijken hoe de klankwereld verschilt van het laat-romantische pianokwartet van Bridge uit 1910 met dat van Schumann uit 1842.

MAHLER Gustav Mahler werd beïnvloed door veel componisten van Beethoven tot Wagner. Hij is vooral bekend vanwege zijn orkestrale werken, naast componist was hij ook een groot dirigent. Zijn ééndelige pianokwartet schreef hij op 16-jarige leeftijd.

BRIDGE Frank Bridge geldt als ‘conservatief’ componist, zijn werk kan worden gezien als post-romantisch. Dit wordt bevestigd in zijn in 1910 voltooide ‘Phantasy voor pianokwartet’.

SCHUMANN Robert Schumann bereikte in 1842 op 32-jarige leeftijd zijn hoogtepunt als componist en schreef toen een paar heel bijzondere kamermuziekstukken. Het pianokwartet opus 47 is daarvan het meest succesvol. Daarin is de invloed van de klassieke stijl nog wel aanwezig, maar de spontaniteit en overvloed aan expressie is definitief die van de romantiek.

MUSICI Gastmusicus: Maaike Aarts, viool; Uriël musici: Roland Krämer, altviool, Yke Viersen, cello, Mitsuko Saruwatari, piano.

Reserveren via en informatie: www.kamermuziekdeamstel.nl/reserveren/

advertentie
advertentie