Gayla Pwerle
Gayla Pwerle Guus Overkamp

Aboriginal kunst (deel 13): Gayla Pwerle

7 december 2021 om 14:30 Kunst

OUDERKERK In deze serie bespreekt Guus Overkamp iedere maand een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie, gevestigd in de Kerkstraat 31.

Gayla Pwerle is de jongste zus van wijlen Minnie Pwerle en de vierde ‘Pwerle Sister’. Gayla heeft geen geboorteakte maar ze zal zeker ver in de 80 jaar zijn.

Gayla komt uit één van de meest getalenteerde gemeenschappen van Australië, namelijk Utopia. 

Utopia is de geboorteplek van de meest verzamelde hedendaagse Aboriginal kunstenaar Emily Kame Kngwarreye. 

In 2004 begon Gayla te schilderen tijdens een workshop in Irrutja, een kleine nederzetting in Utopia. Ze begon met de dreaming van graszaad die ze afbeeldde als een soort macaroni. Later is ze ook de dreamings van bostomaat en wilde sinaasappel gaan schilderen. Deze werken zijn complexer en hebben meerdere lagen. De ondertekening is Awelye oftewel womens business, voor ons geheim. Dit is meestal het wortelstelsel van de struik of de danssporen van de bijbehorende ceremonie, met daaroverheen, in stippen, de vegetatieonderdelen: de stengels, het blad, rijpe en onrijpe vruchten, elk met een andere kleur. Dit leverde schitterende en vrolijke  schilderijen op, hetgeen Damien Hurst inspireerde tot zijn Veil paintings.

Guus Overkamp

Meer weten over Aboriginal kunst? Lees ook het vorige artikel uit deze serie.

advertentie
advertentie