Afbeelding
Foto door shutter_speed via Pexels

Voorlopig zitten we weer binnen door uitbraak omikron variant

31 december 2021 om 07:30 Partnercontent

De komende weken zit Nederland op slot, dat was de boodschap van Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de laatste (ingelaste) persconferentie. Een bijzonder vervelende boodschap, met name voor ondernemers die hier hard door worden geraakt. December is voor velen van hen de belangrijkste maand van het jaar. Denk aan de meubelboulevards, die hun collectie uit 2021 tegen een scherpe prijs aan de man proberen te brengen. Het is vaak erg druk bij de meubelboulevards in de kerstvakantie. Of wat te denken van de restaurants? Ze profiteren vaak van het feit dat gezinnen geen zin hebben om zelf te koken met Kerst. In plaats van het restaurant of de meubelboulevard te bezoeken, voeren we een sneltest voor corona uit, om onze familie deze feestdagen niet te besmetten. 

Sneltest voor een testafspraak bij de GGD

Aangeraden wordt om zeker voor een familiebijeenkomst een sneltest uit te voeren. Ook wanneer je momenteel geen klachten hebt. Een sneltest geeft een betrouwbaar beeld. Al ben je verplicht om na een positief testresultaat alsnog langs een GGD-locatie in de buurt te gaan voor een tweede test. Zo houdt men zicht op het aantal besmettingen en weet je zeker dat je de komende dagen in quarantaine zit. Dat geldt overigens niet alleen voor jou, maar ook voor huisgenoten. De vraag naar sneltesten was de afgelopen periode zeer hoog. Zelfs zo hoog, dat veel winkels geen voorraad meer hadden. Gelukkig zijn er online verschillende aanbieders te vinden, waar de sneltesten besteld kunnen worden. 

Gratis sneltesten voor scholieren

Leerlingen op de basisschool konden de afgelopen weken gratis zelftesten krijgen, zodat zij zich tweemaal per week konden laten testen. Doel hiervan was het terugdringen van de besmettingshaarden op basisscholen. Het aantal besmettingen op school is zeer hoog. Lang heeft het beleid geen stand gehouden, daar de basisscholen al een week eerder dan normaal gesloten werden. De verwachting is dat de scholen hun deuren na de kerstvakantie weer openen. Volwassenen dienen hun zelftesten zelf te bekostigen. Afgelopen zomer had ieder huishouden de mogelijkheid twee gratis zelftesten aan te vragen. 

Besmettelijkheid omikron variant vergroot zorgen  

Niet iedereen begreep het besluit van de Nederlandse overheid om opnieuw een harde lockdown af te kondigen. Het aantal besmettingen liep de afgelopen periode immers terug in Nederland. Verklaring voor de harde lockdown is de besmettelijkheid van de omikron variant, een nieuwe mutatie van het coronavirus. Deze nieuwe variant is volgens de eerste onderzoeken veel besmettelijker dan de huidige delta variant en zal daardoor al snel de dominante mutatie van het coronavirus worden. Inmiddels is deze nieuwe variant in tientallen landen opgemerkt. Zowel binnen, als buiten Europa. 

Boosterprik moet de oplossing vormen

Om te voorkomen dat er straks sprake is van een code zwart in het ziekenhuis, roept de overheid mensen op zich massaal van een boosterprik te laten voorzien. De twee vaccinaties die men tot nu toe gehad heeft, beschermen onvoldoende tegen deze nieuwe mutatie. De boosterprik is hier de oplossing voor, zo verwacht men.  

advertentie
advertentie