Doel van de samenwerking is om de ondersteuning te verbeteren voor inwoners die te maken krijgen met (dreigende) dakloosheid.
Doel van de samenwerking is om de ondersteuning te verbeteren voor inwoners die te maken krijgen met (dreigende) dakloosheid. Pixabay

Amstelland-gemeenten werken samen bij bestrijden dakloosheid

14 januari 2022 om 09:52 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Gemeenten in de regio Amstelland werken samen om dakloosheid tegen te gaan. Zo wordt hulp geboden aan mensen die dakloos zijn in de vorm van opvang en begeleiding. Lokaal wordt gedaan wat kan en waar het moet regionaal. Dit staat in het Regioplan ‘Een nieuwe start in Amstelland’.

Doel van de samenwerking is om op het gebied van dakloosheid en beschermd wonen te komen tot meer lokale expertise en een betere ondersteuning voor inwoners die te maken krijgen met (dreigende) dakloosheid. Het plan heeft niet als doel om het woningtekort in  de regio op te lossen. 

SNEL REAGEREN Het vroeg signaleren van dakloosheid en er snel op reageren is essentieel.  “Wij vinden het van groot belang om dak- en thuislozen, of inwoners die dit dreigen te worden, te helpen. Snelle ondersteuning op gebied van zorg, welzijn en inkomen is daarbij essentieel. We pakken gezamenlijk de verantwoordelijkheid op, om inwoners te helpen hun leven weer op de rit te krijgen.” aldus de Amstelveense wethouder Marijn van Ballegooijen:

In het regioplan met de titel ‘Beschermd wonen en dak- en thuisloosheid 2022-2025: Een nieuwe start in Amstelland’ staat hoe de Amstelland-gemeenten een beter perspectief bieden bij (dreigende) dakloosheid. Het gaat daarbij niet alleen om de kwetsbaarste groep - waarbij verslaving, schulden, psychiatrische situatie een rol speelt - maar ook om ‘economische’ of ‘zelfredzame’ daklozen. Dit zijn mensen die doorgaans geen zware zorgvraag hebben, maar die niet in staat zijn om zonder ondersteuning een eigen woonruimte te vinden.

SAMENWERKING De bestaande samenwerking met Amsterdam blijft. De Amstelland-gemeenten (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) werken daarnaast sinds een jaar intensief samen als het gaat om preventie, begeleiding en het creëren van opvang en tijdelijke woonplekken voor ‘economisch’ dak- en thuislozen. 

ONTWIKKELAGENDA Aangezien de onderwerpen relatief nieuw zijn voor de Amstelland-gemeenten, is het Regioplan opgesteld als een ontwikkelagenda. Eén van de ontwikkelpunten is de opvang voor dakloze gezinnen. Voor deze groep zijn op dit moment nog onvoldoende plekken beschikbaar. Daarom wordt dit punt inmiddels opgepakt en wordt gezocht naar goede opvanglocaties voor gezinnen. Het plan wordt naar verwachting in februari/maart besproken in de vijf gemeenteraden van Amstelland.

advertentie
advertentie