Bijna alle woonboten krijgen een permanente plek waar ze nu liggen of in de buurt.
Bijna alle woonboten krijgen een permanente plek waar ze nu liggen of in de buurt. Gemeente Ouder-Amstel

Duidelijkheid over toekomst woonbootbewoners Duivendrechtsevaart

28 januari 2022 om 11:30 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL De gemeenteraad heeft op 27 januari unaniem ingestemd met het bestemmingsplan voor de Duivendrechtsevaart. In dit water liggen de woonboten van inwoners die de afgelopen jaren in onzekerheid verkeerden over hun toekomst. Bijna alle boten krijgen een permanente plek waar ze nu liggen of in de buurt van waar ze nu liggen.

WERKSTAD OVERAMSTEL De gemeente Ouder-Amstel is aan haar grens met de gemeente Amsterdam bezig met een grote transformatie. Het verouderde bedrijventerrein Amstel Business Park Zuid wordt in de komende jaren omgevormd tot Werkstad OverAmstel. De gemeente wil in dit gebied, naast voor bedrijven, ruimte maken voor onder andere wonen. In het gebied ligt ook de Duivendrechtsevaart, waar jaren geleden mensen met woonboten zijn komen wonen. Deze woonboten hadden daar eigenlijk geen toestemming voor, maar liggen hier inmiddels al tientallen jaren. Vanwege de veranderingen die in het gebied plaatsvinden, kunnen een aantal hiervan niet blijven liggen op de exacte locatie waar ze nu liggen.

COMMOTIE De afgelopen jaren is er veel commotie rondom de woonboten geweest. Een eerder bestemmingsplan hield bij de rechter geen stand, waardoor de woonbootbewoners in onzekerheid verkeerden over hun toekomst. Daarnaast heeft de gemeente Ouder-Amstel in het verleden fouten gemaakt in dit dossier. Het opstellen van nieuwe plannen voor het gebied was bovendien juridisch complex, kostte veel tijd en vraagt om een flinke investering. 

VERTROUWEN Verantwoordelijk wethouder Axel Boomgaars: “Veel woonbootbewoners hebben loodzware jaren achter de rug en zijn hun vertrouwen in de overheid kwijtgeraakt. Onze opdracht als gemeente was om voor deze inwoners met een goede oplossing te komen. Hiermee willen we graag het vertrouwen herwinnen.”

DUIDELIJKHEID Met het door de raad unaniem aangenomen bestemmingsplan, biedt de gemeente duidelijkheid aan de bewoners. De woonboten die ten zuiden van de snelweg A10 liggen krijgen een vaste, permanente plek in de buurt van waar ze nu liggen, namelijk aan de Pieter Braaijweg. Het overgrote deel van de woonboten aan de Willem Fenengastraat en Joan Muyskenweg mogen blijven liggen waar ze liggen. En voor twee woonboten wordt samen met de gemeente Amsterdam naar een permanente alternatieve plek gezocht. 

Boomgaars: “Met dit bestemmingsplan krijgen de woonbootbewoners de duidelijkheid van een permanente plek. Dat hebben ze verdiend. Zo zetten we een flinke stap in het afsluiten van dit nare hoofdstuk en kunnen ze hopelijk met een gevoel van zekerheid gaan werken aan hun toekomst.”

Met het aannemen van het bestemmingsplan is de besluitvorming vanuit de gemeente ten einde. De stappen die dan nog moeten volgen zijn een mogelijk beroep en de feitelijke uitvoering van de plannen.

advertentie
advertentie