A9
A9 Femke Soppe

Raad wil maximumsnelheid verlagen op snelweg en Rijkstraatweg

1 februari 2022 om 11:30 Politiek

OUDER-AMSTEL Om de leefbaarheid van Ouder-Amstel te vergroten heeft GroenLinks samen met OuderAmstel Anders, D66, CDA, PvdA en Natuurlijk Belang twee moties ingediend, die beide zijn aangenomen door de gemeenteraad.

De eerste motie, die GroenLinks samen met Ouder Amstel Anders heeft opgesteld, is bedoeld om de maximale snelheid op de snelwegen rond onze gemeente te verlagen naar 80 kilometer per uur en meer geluidswerende maatregelen te realiseren rond deze snelwegen. De raad heeft hier twee jaar geleden ook om gevraagd.

SNELWEG Femke Soppe, lijsttrekker GroenLinks Ouder-Amstel,: “Wij hebben in het verleden al geprobeerd de maximumsnelheid op snelwegen in onze omgeving te verlagen. Dat is toen helaas niet gelukt, terwijl deze snelwegen de belangrijkste bron zijn van geluidsoverlast, slecht voor de luchtkwaliteit en daarmee ook voor de gezondheid van, met name, kinderen. Bovendien liggen in onze gemeente een aantal scholen en kinderopvang-locaties dicht bij snelwegen,zoals de Jan Hekmanschool, Kind en Co en Smallsteps. Gezien de recente discussie over luchtkwaliteit en de toegenomen druk om de stikstofuitstoot te verlagen, lijkt dit ons hét moment om opnieuw voor een verlaging van de snelheid te pleiten.”

RIJKSSTRAATWEG De tweede motie heeft tot doel om de maximumsnelheid op de gehele Rijksstraatweg terug te brengen naar 30 kilometer per uur. Dit vergt de nodige aanpassingen aan de weg, daarom is het belangrijk dat dit stapsgewijs en op een natuurlijk moment gebeurt. Het is daarvoor belangrijk om nu al de wens van de raad daarin duidelijk uit te spreken. 30 kilometer per uur past in de trend om de auto steeds minder centraal te stellen in het centrum van steden en dorpen en de veiligheid te vergroten.

advertentie
advertentie