Mimih-spirits
Mimih-spirits Guus Overkamp

Aboriginal kunst (deel 15): Mimih-spirits

12 februari 2022 om 07:00 Kunst

OUDERKERK In deze serie bespreekt Guus Overkamp iedere maand een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie, gevestigd in de Kerkstraat 31.

Van de  beschilderde  houten sculpturen is de Mimih-spirit figure het meest populair en het meest verzameld. Mimih-spirits worden gesneden uit eucalyptushout  en met natuurlijke okers beschilderd, momenteel wordt ook wel met acrylverf gewerkt. De Mimih-spirits leefden in het westen van Arnhem Land in een rotsachtig gebied. Ze waren ancestors en bevolkten het land al lang voor dat er mensen waren. Mimih-spirits zijn lang, dun en erg kwetsbaar en bij een beetje harde wind konden ze hun lange nek al breken. Om hiervoor te schuilen raakten ze de rotsen aan. Er ontstond een kleine kier waarin ze zich verstopten en de rotsen sloten zich weer.

Mimih-spirits leefden in sociaal georganiseerde groepen, vergelijkbaar met de aboriginal samenleving van nu. Toen de eerste mensen op de aarde kwamen werden zij door de Mimih-spirits onderwezen in hoe te jagen, wild te slachten, te dansen, te zingen en te schilderen (schrijven). Nadat de eerste Aboriginals deze vaardigheden onder de knie hadden, trokken de Mimih-spirits zich terug in de rotsen. Zij zullen daar blijven tot de mensen het respect voor de aarde verliezen. De houten sculpturen zijn een realistische verbeelding van de spirit-figures en moeten met respect behandeld worden. Wanneer dit wordt gedaan zal de Mimih-spirit je huis beschermen tegen kwade geesten.

Meer weten over Aboriginal kunst? Lees de hele serie op weekbladvoorouderamstel.nl

advertentie
advertentie