Schetsbeeld toekomstige situatie Rijksstraatweg,
Schetsbeeld toekomstige situatie Rijksstraatweg, Gemeente Ouder-Amstel

Klimaatdaden aan de Rijksstraatweg

16 februari 2022 om 11:30 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL Axel Boomgaars, Wethouder duurzaamheid en openbare ruimte, reageert op het ingezonden stuk ‘Klimaatadaptatie: alleen woorden of ook daden?’

In de afgelopen editie van het Weekblad voor Ouder-Amstel ging het veel over het klimaat. Terecht, want de strijd tegen de klimaatcrisis moet volle kracht door. Twee inwoners uit Duivendrecht stuurden een stuk in over klimaatadaptatie bij het project Rijksstraatweg. De gemeente zegt voorbereid te willen zijn op klimaatverandering, maar waar blijven de daden nu de straat op de schop gaat?

RIJKSSTRAATWEG Het project Rijksstraatweg is er een om trots op te zijn als het gaat om klimaatadaptatie. Juist daarlaten we de win-win zien die gevraagd wordt. Het ontwerp is in een intensief participatieproces met inwoners tot stand gekomen en het resultaat mag er zijn. Het bestaande riool wordt vervangen door gescheiden riool voor afvalwater en voor schoon regenwater. Dat betekent allereerst meer capaciteit om grote buien op te vangen. Het regenwaterriool komt bovendien onder het grondwaterpeil te liggen en laat water door. Dat helpt voor balans in de grondwaterstand, met minder pieken en dalen. Als het grondwater te hoog dreigt te worden stroomt water het regenwaterriool in, maar als hij te laag dreigt te worden stroomt regenwater het riool uit en blijft de waterstand op peil. Dat helpt tegen bodemdaling en funderingsproblemen bij woningen.

GROEN Ook voegen we meer groen toe en komen er meer bomen dan nu. Deze bomen krijgen bovendien meer groeiruimte, omdat in de huidige situatie veel bestaande bomen helaas te klein zijn gebleven. Meer en grotere bomen zullen in hete zomers zorgen voor verkoeling. Bovendien vangt groen het water af bij een flinke bui. Voor vogels, insecten en andere dieren planten we een grotere diversitei taan groen en bomen om de biodiversiteit te helpen. Dit geeft echt een grote kwaliteitsimpuls voor de straat.

TUIN Als gemeente doen we veel, maar om echt een vuist te maken bij klimaatadaptatie hebben we ook onze inwoners nodig. We leven bijvoorbeeld in een gemeente waar de grond veel zakt, dus om natte voeten te voorkomen is het verstandig soms je tuin op te hogen. Als je tegels uit de tuin haalt en die vervangt door groen, krijg je minder wateroverlast, heb je in hete zomers meer verkoeling, en een groene tuin helpt planten en dieren.

CONTACT In Ouder-Amstel nemen we klimaat dus serieus. Inwoners die contact met mij willen, kunnen zich melden voor een gesprek op bestuurssecretariaat@ouder-amstel.nl. Als de briefschrijvers verder willen praten over ons beleid op klimaatadaptatie, zijn ze van harte welkom!

Axel Boomgaars, Wethouder duurzaamheid en openbare ruimte van Ouder-Amstel

PS: De gebruikte foto bij het artikel wekt de suggestie dat dit het straatbeeld is na een heftige bui. Volgens mij is die grote waterpoel uit december 2021 het gevolg van een waterleiding die toen in de buurt is gesprongen. Een dergelijk ongeluk met zeer veel wateroverlast is nooit uit te sluiten, maar niet toe te schrijven aan extreem weer.

advertentie
advertentie