Jos Mulder is lid van Ouderkerks Zwerfafval.
Jos Mulder is lid van Ouderkerks Zwerfafval. HelemaalGroen

Jos en Helemaal Groen

19 februari 2022 om 09:00 Natuur en milieu

OUDERKERK Er is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen Waterschap-AGV en HelemaalGroen. Het Waterschap ondersteunt de ANBI Stichting HelemaalGroen de komende jaren en wil hiermee de bewustwording omtrent zwerfvuil vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen. In het beheersgebied van het Waterschap wordt door een aantal inwoners al zwerfvuil opgeruimd. 

LA ROTONDE Jos Mulder (57) woont al vijfentwintig jaar in Ouderkerk aan de Amstel en werkt bij Honeywell aan klimaatinstallaties voor gebouwen. Hij houdt van hardlopen en wandelen en stoort zich al z’n hele leven aan zwerfvuil. Actief opruimen doet hij al een jaar of tien. Omdat hij de deelnemers van de Rondehoeploop door een mooie schone polder wil laten lopen zorgt hij met hardloopgroep ‘La Rotonde’; dat dit geregeld wordt. Per keer rapen ze 20 tot 25 zakken zwerfvuil. Dat doen ze in het vroege voorjaar als het gras nog kort is en het afval goed zichtbaar, de loop is pas in mei. Jos is lid van ‘Ouderkerks Zwerfafval’, een groep die maandelijks in het dorp zwerfvuil raapt, en nu en dan hij vindt lekker om alleen een rondje te doen. Hij ziet dat statiegeld werkt, de verhouding blik/plastic was 60-40% nu is dat 95-5%.

APP HELEMAALGROEN Jos is heel blij met de app HelemaalGroen, omdat hij precies kan zien waar kortgeleden geruimd is gaat nooit meer per ongeluk op een plek aan de slag waar het al schoon is. Ooit maakte hij zelf een plan om een dergelijke app te ontwikkelen, dat bleef een plan. Tot zijn verrassing ontdekte hij HelemaalGroen, ontwikkeld in de Achterhoek, waarin hij veel van zijn ideeën terugvond. Hij gebruikt de app nu een half jaar en vindt deze eenvoudig in gebruik en erg handig. Jos is enthousiast over de ondersteuning die zijn gemeente biedt aan zwerfvuilrapers, zoals het beschikbaar stellen van materialen en een speciaal pasje om zakken in de ondergrondse containers te doen.

Ouder-Amstel ligt in het beheersgebied van het waterschap Amstel,Gooi en Vecht (AGV) dat de ANBI Stichting HelemaalGroen ondersteunt. Hiermee wil het Waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic die in het water terechtkomt verminderen. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart (zie app.helemaalgroen.nl).

HOE HET WERKT Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 8.400 deelnemers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het werkt enorm stimulerend om je eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land.(www.helemaalgroen.nl)

In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Ouderkerk telt nu 13 deelnemers bij HelemaalGroen en dat kunnen er meer worden. In de gemeente van Jaap de Boer doet al meer dan 1% van alle inwoners mee en is daar vorig jaar maar liefst 23.000 km opgeschoond. Doe jij ook mee? Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Trudy Willems, zwerfvuilraper 

advertentie
advertentie