Indrukwekkende verhalen tijdens de Koempoelan, het verhaal van Arie de Jonge werd opgetekend door zijn schoonzoon.
Indrukwekkende verhalen tijdens de Koempoelan, het verhaal van Arie de Jonge werd opgetekend door zijn schoonzoon. Tessa Marnette

Bericht van de burgemeester: Buiten huilt de wind

23 februari 2022 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Buiten huilt de wind om het huis…..kent u die tekst nog? Hij is van Gerard Cox: ‘Toen was geluk heel gewoon’, een simpel liedje over geluk van vroeger. Na de krachtpatserij van Dudley, Eunice en vandaag nog even Franklin, het nog niet zo sterke broertje van Dudley en Eunice, schoot dat ene zinnetje door mijn hoofd, buiten huilt de wind om het huis…. En ik dacht aan de dingen die ons blij en gelukkig maakten toen we nog niets wisten van een geniepig en heel hardnekkig virus. Die dingen komen eindelijk terug in ons leven. Als aanstaande vrijdag ook het nachtleven weer op gang komt, dan is toen opeens weer nu. Dudley, Eunice en Franklin zijn dan alweer ‘toen’. Maar hun sporen zullen nog overal zichtbaar zijn. Er is zoveel te herstellen en op te ruimen. Een enorme klus voor onze mensen van de buitendienst.

VOORKOMEN Oude bomen vielen als jonge twijgjes ten prooi aan windkracht 11. Helaas leidde dat ook in vier gevallen tot dodelijke slachtoffers. Was dit te voorkomen? Vandaag hoorde ik een boswachter hierover vertellen. Ja het kan zijn dat een boom te oud is of ziek is, maar vaak is het onduidelijk waarom de wind op de ene boom wel en op de andere geen grip krijgt. Natuurlijk proberen we als gemeente schade zoveel mogelijk te voorkomen, door te monitoren en eventueel preventief in te grijpen. Maar er zijn heel veel bomen en zo’n storm komt en gaat in een razend tempo, dus er is altijd risico.

KOEMPOELAN Onder het motto van veiligheid voor alles, schoof ik niet op vrijdag 18 maar zaterdag 19 februari aan in het Dorpshuis in Duivendrecht voor de achtste Indische Koempoelan, als altijd georganiseerd door Tessa Marnette. Jo Blom vertelde een inspirerend, maar ook triest verhaal over ‘Slavernij in de Oost’. Wat weten we schrikbarend weinig van hoe Nederland en andere landen hebben huisgehouden in Nederlands Indië, hoe daar met slaven en het verhandelen van slaven is omgegaan. Het verhaal van de slavernij in de Oost is zo ver weggestopt. Pas in 1948 was de slavernij in de Oost geëindigd. Het werpt een schaduw op Nederland. Maar laten we die manhaftig onder ogen zien in plaats van onze ogen ervoor te sluiten. Ondanks het zware onderwerp was het ook een heel gezellig samenzijn met, hoe kan het anders, heerlijke hapjes. En na afloop indrukwekkende verhalen van de aanwezigen.

OEKRAÏNE Internationaal huilt de wind om de Oekraïne. Vandaag heeft Vladimir Poetin de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk erkend. Dit erkennen door Rusland/Poetin was de opmaat voor het sturen van Russische vredestroepen. Die vertrokken, enkele uren na de verklaring van Poetin, richting Oekraïne om ‘de vrede te handhaven’. Daarmee snijdt hij de weg voor een diplomatieke oplossing af. In de Donbas regeert nu de militaire logica. En ik denk aan de mensen in de Oekraïne: buiten huilt de wind en gieren straks wellicht kogels en binnen regeert zorg en angst en huilt het hart om het geluk van toen.

VERKIEZINGSWIND Met nog maar drie weken te gaan, neemt in Ouder- Amstel de spanning rond de verkiezingen toe. U bepaalt straks vanuit welke hoek de wind waait. Het kieskompas, ouder-amstel.kieskompas.nl/nl/, kan helpen uw keuze te bepalen. Ik kijk uit naar de debatten straks. Die zie ik graag op het scherpst van de snede. Zolang het over inhoud en niet over personen gaat, mag de politieke wind van mij stevig waaien, maar die mag niet ontaarden in een persoonsgerichte orkaan. Dan blijft politiek heel gewoon, heel boeiend.

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie