Verkiezingsbord.
Verkiezingsbord. Monique Sons /BDU

Men schrijft ons: Op wie gaan we straks stemmen (6)

1 maart 2022 om 11:30 Politiek

OUDER-AMSTEL Rob Fijlstra, inwoner van Ouder-Amstel, schrijft een serie artikelen over de vraag: ‘Op wie gaan we stemmen?’

IDEEËNSTRIJD Politiek is in essentie een ideeënstrijd. In een strijdperk dat steeds hogere eisen stelt aan de wijsheid van ‘de strijdende partijen’. Vooral omdat wat vroeger landelijk werd uitgedokterd nu op het bordje belandt van de lokale politiek, zoals de jeugdzorg. De gemeentebegroting is de klos. Dan hebben we ook nog te maken met ‘De Nieuwe Kern’, een enorme schaalvergroting, en met de vraag of Ouder-Amstel levensvatbaar is als zelfstandige gemeente. Met onder dit alles een tikkende tijdbom: de ontwrichting van ons klimaat. Het zijn grote uitdagingen voor een relatief kleine gemeente. Het doet er echt toe welke mensen straks ons nieuwe bestuur gaan vormen. En we hebben er alle belang bij om onze allerbeste mensen te benoemen in deze cruciale rollen. Lukt dat? Wat beloven onze politieke partijen en wie hebben zij beschikbaar voor deze uitdagende klus? 

ZIE DE VERKIEZINGSBORDEN De VVD afficheert zich met: ‘Voor Ouder- Amstel, een mooie plek om te wonen’ en richt zich op deze wijze op ons als bevoorrechte inwoners. Een variant op de boodschap van Mark Rutte: ‘Nederland als gaaf en lief land’. Ouder-Amstel Anders houdt het op een krachtdadig ‘stem anders’, zonder duidelijk te maken waar dit anders precies voor staat. D66 gunt ‘íedereen een gelijke kans in Ouder-Amstel’, een variant op het alom aangehangen ideaal – en mythe-dat iedereen in het leven gelijke kansen heeft. Natuurlijk Belang houdt het heel praktisch op ‘stem op natuurlijk belang’, zonder heel erg duidelijk te maken wat er met die stem vervolgens gebeurt. De PvdA komt met het aloude ‘kies sociaal’ met naast de zeer seniore lijsttrekker gelukkig een vrouw en een jonge man op het affiche. En GroenLinks houdt het op het kloeke ‘stem GroenLinks’. De partijen presenteren zich nauwelijks anders dan vier jaar geleden en ook hun partijprogramma’s ogen copy paste. Terwijl de wereld – ook hun wereld – ondertussen aanzienlijk verandert. Op wie moeten we stemmen, als er geen sprake meer is van een onderscheidend en inspirerend gedachtegoed? 

DURVEN DROMEN Verandering begint telkens weer met vaststellen wat er echt aan de hand is; zonder weg te kijken of de situatie mooier te maken dan dat die is. De werkelijkheid is niet de vijand van de droom maar een ankerplaats. Nu lijkt het erop dat Ouder-Amstel is georganiseerd als een cv-installatie, waarvan alleen de waakvlam nog brandt en de branders zijn wegbezuinigd. Alles is door incoherentie en fragmentatie onoverzichtelijk, onbeheersbaar en onderhuids instabiel geraakt; alleen bestuurlijk wordt gedaan alsof dit niet zo is. Onze twee lokale partijen onderscheiden zichzelf hierbij helaas niet van de landelijke partijen. Jammer; hier zou hun kans liggen om zich onderscheidend te positioneren.

BEGIN DICHT BIJ HUIS De bestuurlijke opgaven zijn gigantisch en daar hoort een passend bestuurlijk vermogen bij. Wie durft en kan dit spanningsveld aan? En wat moet er gebeuren om onze inhoudelijk meest competente mensen straks ook daadwerkelijk zitting te laten nemen in het College? Los van hun partijpolitieke achtergrond en zonder ze te hoeven rekruteren buiten onze gemeenschap. Ongewone tijden vragen buitengewone oplossingen. Meer van hetzelfde, een beetje oppassen – het is niet voldoende. En leidt al snel tot verlies aan relevantie. Nu maar eens kijken wat de verkiezingsuitslag oplevert en of onze lokale politici straks het lef hebben om te doen wat nodig is. Ook als ze daarbij over hun eigen partijpolitieke schaduw heen moeten springen.

Rob Fijlstra

advertentie
advertentie