Afbeelding
Archief BDU, Marion Kiewik

Men schrijft ons: Houd Ouder-Amstel gezond en groen

7 maart 2022 om 16:30 Opinie

Initiatiefgroep Stop de Bomenkap, bestaande uit Rob Fijlstra, Rits Dijkstra, Monique Geurts, Jeanneke Geijsel, Joost Bolwidt en Peter Ekhart, schreef onderstaande bijdrage.

OUDER-AMSTEL De laatste maanden zijn er grote stappen gezet in het groene bewustzijn van Raad en College van Ouder-Amstel. Het kwam samen in een motie waarbij het belang van het behoud van bomen niet alleen wordt erkend, maar ook wordt bekrachtigd dat deze bomen bij renovatieprojecten en nieuwbouwplannen de centrale aandacht verdienen en leidend dienen te zijn. Toch schuurt de bestuurlijke realiteit soms met de groene stellingnames in de Raad. 

Zo lazen we in het Weekblad voor Ouder-Amstel van 15 februari dat wethouder Axel Boomgaars stelt dat er bij het project RSW (Rijksstraatweg) in Duivendrecht, meer bomen en meer groen worden toegevoegd. Met enthousiasme wordt gemeld dat onze toch al groene gemeente door deze ingrepen nog groener wordt. Het is een wonderlijke voorstelling van zaken, want het tegendeel is waar. De realiteit is, dat er in dit project eerst ca. 90 gezonde bomen, 20 tot 40 jaar oud gekapt worden. Lindebomen die nog tientallen jaren mee hadden gekund, de groene longen en stofzuigers van de buurt. Bomen met een grote kruin, die navenant grote hoeveelheden zuurstof produceren, en fijnstof, stikstofoxiden en CO2 opslaan. Dat enkele bomen in groei achtergebleven zijn, kan geen reden zijn voor deze grote kaalslag. Bomen hoeven net als mensen niet perfect te zijn en men had kunnen volstaan met het vervangen van enkele (zieke) exemplaren door andere soorten voor de broodnodige diversiteit.

Met de beoogde herplant gaan we 10 tot 20 jaar terug in de tijd; een lange periode met minder bladoppervlak, minder insecten, minder vogels en minder productie van zuurstof. Bovendien is er nog het financiële plaatje. Er wordt de komende tijd 50.000 euro voor dit project uit het Bomenfonds gehaald; een fonds gevuld met compensatiegeld van elders gekapte bomen, die niet gelijk herplant konden worden. Geld dat volgens eigen gemeenteregels uitsluitend en alleen voor de herplant van bomen is bedoeld. Door deze 50.000 euro voor een renovatieproject te gebruiken, kunnen er ca. 170 bomen minder elders in Ouder-Amstel geplant worden. De netto uitkomst: de hoeveelheid groen en het aantal bomen in de gemeente wordt door dit project aanzienlijk minder. En dat kan toch niet de bedoeling van de Groen-Links wethouder zijn.

Initiatiefgroep Stop de Bomenkap

advertentie
advertentie