Jongeren (Lieuwe en Talitha) bekijken de kaartenbak over de Antoniushoeve.
Jongeren (Lieuwe en Talitha) bekijken de kaartenbak over de Antoniushoeve. Stichting Oud-Duivendrecht

Bericht van de burgemeester: Zonnestralen

30 maart 2022 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Deze week scheen de zon uitbundig. De terrassen waren gevuld met lachende mensen, blij met de zon, maar ook blij met de herwonnen vrijheid. Want vorige week woensdag (23 maart) zijn toch echt vrijwel alle maatregelen afgeschaft. Het valt me op hoe snel we met elkaar de oude draden van het leven voor Covid19 weer oppakken. De aanvragen voor festivals komen weer binnen en ook het handen schudden lijkt weer terug. Uitgebannen is Corona zeker niet, maar het zit wel even op de achterbank. Het nieuws gaat al weken niet meer over besmettingen, ziekenhuisopnames en testcapaciteit. In plaats daarvan horen en zien we in woord en beeld hoe Oekraïne schudt en trilt onder het gewicht van tanks en marcherende soldaten, hoe gebouwen instorten na een spervuur van bommen en hoe mens en dier schuilen tussen de betonnen muren van de schuilkelders en metrostations.

VEILIG ONDERKOMEN In de rest van Europa zijn we aan de slag om de eindeloze stroom vluchtelingen een veilig onderkomen te bieden. En dat lukt ons samen wonderwel. Deze week nam ik, voor het eerst na twee jaar, weer deel aan een burgemeestersconferentie. In Epe ontmoette ik mijn collega’s voor een uitwisseling van kennis en ervaringen. Natuurlijk was Corona onderwerp van gesprek. Maar vaak ging het ook over de situatie van de Oekraïners. In de meeste gemeenten wordt de opvang geregeld met behulp van hotels. En het voelde goed om te kunnen vertellen dat we in Ouder-Amstel in enkele weken een tijdelijk thuis hebben weten te realiseren voor onze groep vluchtelingen. Bed, brood en bad is inmiddels geregeld en nu ligt de focus op het organiseren van onderwijs, activiteiten en wellicht werk. Dit weekend konden enkele kinderen al meedoen aan activiteiten bij onder andere onze sportverenigingen. Zo breken er wat zonnestralen door de sombere oorlogswolken.

ZONNIG AAN DE ONDERHANDELINGSTAFEL Het ziet er ook zonnig uit aan de onderhandelingstafel. De informateur heeft zijn verkenningen afgerond en Ouder Amstel Anders, VVD en GroenLinks zijn begonnen aan de gesprekken over de mogelijkheden van een coalitie (zie www.ouder-amstel.nl). Als burgemeester heb ik daarbij geen rol, maar ik wijs u graag op de bijeenkomst van dinsdag vijf april, georganiseerd door de onderhandelende partijen, om ook de inbreng van de rest van de raad en u als inwoner mee te kunnen nemen. U kunt zich als inspreker aanmelden via raad@ouder-amstel.nl.‘

‘MET DANK AAN JOU ANTONIUSHOEVE’ Donderdag was ik op tijd terug voor de presentatie: Met dank aan jou, Antoniushoeve. Sonja van der Valk en Mathilde de Vriese stelden, met hulp van de Stichting Oud-Duivendrecht en de bewoners van de Antoniushoeve een bijzondere kaartenbak samen van dit Duivendrechts rijksmonument. Een kaartenbak vol kleine en grote verhalen over deze 19e-eeuwse boerderij, die in de 20e eeuw maar net aan de sloophamer ontsnapte, maar werd gered door de inwoners van Duivendrecht. Lees over Hendrika van Schaick, hoe zij, nadat man Ferdinand aan de Spaanse griep was overleden, toch de boerenhoeve draaiende wist te houden. Een duik in het verleden op speelse wijze gepresenteerd en verteld. Ga kijken op www.antoniushoeve.eu en www.duivendrechtdestijds.nl en laat u verrassen.

LENTE Het is lente en de zonnestralen maken van iedereen een optimist. Maar mocht het straks weer gaan regenen, dan hoop ik dat de deken van medemenselijkheid ons blijft verwarmen.

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie