Afbeelding
Archief BDU

Men schrijft ons: Een leerzaam applaus

11 april 2022 om 11:30 Opinie

Co Gersen schreef een Open brief aan de drie partijen die een coalitie willen aangaan.

OUDER-AMSTEL Geachte raadsleden, Onder verantwoording van de voorgenomen coalitie vond op 5 april een openbare bijeenkomst plaats in de raadzaal; het was geen raadsvergadering. De bijeenkomst werd voorgezeten door mevrouw Langenacker, als technisch voorzitter - niet in functie van burgemeester.

Tijdens deze bijeenkomst werd een paar keer geapplaudisseerd. Daar de voorzitter herhaaldelijk stelde: “Dit doen we hier niet!” komt bij mij de vraag op, of hier niet artikel 7 van de grondwet werd overtreden. Dat artikel beschermt de vrijheid van meningsuiting.

In Nederland wordt veelal geapplaudisseerd als teken van waardering of bijval; denk aan voorstellingen, in de rechtbank of tijdens begrafenissen. Steeds gaat het daarbij om het (fysiek) uiting geven aan een mening, een gevoel. Men kan ook hoera, bis, boe of desnoods applaus roepen. Zo weten bestuurders ook hoe de inwoners hun werk waarderen - een belangrijke bijdrage voor een levende democratie.

Was deze bijeenkomst niet juist georganiseerd om de mening van de inwoners te ervaren? Was de voorzitter niet op de hoogte van de doelstelling? En waarom zou alleen de visie van de insprekers relevant zijn? De publieke tribune zat er toch niet voor spek en bonen bij? Zij zitten daar juist om te kijken hoe de gemeentelijke democratie werkt: of bestuurders goede bestuurders zijn; of ze hun stem aan de juiste hebben toevertrouwd.

Maar bovenal verneem ik graag wat de juridische basis kan zijn om de grondwet met voeten te kunnen treden. Het valt ook onder artikel 10 EVRM.

Ik ben benieuwd naar uw reactie. Zo wordt het toch nog een leerzaam applaus.

Co Gersen

advertentie
advertentie