Burgemeester Langenacker en Ugur Pekdemir, directeur Rabobank, met het &teken.
Burgemeester Langenacker en Ugur Pekdemir, directeur Rabobank, met het &teken. Rabobank.nl

Burgemeester Langenacker ontvangt &teken van Rabobank

18 april 2022 om 09:00 Economie

OUDER-AMSTEL De economie groeit nergens in Nederland harder dan in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Maar op het gebied van brede welvaart, zoals inkomen, gezondheid, woongenot of kansengelijkheid van haar inwoners, scoort de regio onder het landelijk gemiddelde. Hier moet een betere balans inkomen, dat blijkt uit onderzoek van Rabobank naar het functioneren van de economie in de MRA. Het rapport werd door Ugur Pekdemir, directeur Rabobank, in de vorm van ampersand, het “en-teken” aan de burgemeester Langenacker aangeboden. Het &teken is een verwijzing naar in de kracht van samenwerking. 

TALENTEN BENUTTEN Pekdemir: “Als coöperatieve bank brengen we mensen samen, benutten we talenten en bouwen we een sociaal netwerk waar zoveel mogelijk mensen iets aan hebben. Via interviews en dialogen spraken we met bijna vijftig mensen uit de MRA. Uit deze gesprekken komt - naast bevindingen uit onze eigen analyses - het volgende beeld naar voren:- Het bedrijfsleven wordt te weinig betrokken bij de grote transities; - Achterblijvende brede welvaart is de rem op verdere ontwikkeling; - Zonder jonge talenten staat de regio stil; - Wonen en woonomgeving bepalen alles; - Klimaat- en energierisico’s bepalen houdbaarheid van de metropoolregio; - Gemeenten moeten over hun eigen schaduw heen stappen; - Het gevoel van urgentie ontbreekt.

HANDEN INEEN SLAAN Burgemeester Langenacker; “Alleen ga je sneller, samen kom je verder, zegt een bekend Afrikaans spreekwoord. Nelson Mandela gebruikte het vaak om te benadrukken dat je elkaar nodig hebt om verder te komen. Dat geldt ook in de Metropoolregio. We moeten de handen ineen slaan om samen een regio te creëren, die wat te bieden heeft voor jong talent, waar voldoende woonruimte is voor iedere portemonnee en waar economische groei en brede welvaart elkaar in evenwicht houden. Dank Rabobank voor het rapport. Samen staan we nu aan de lat om het &teken invulling te geven en te zorgen voor een betere balans. Op naar een krachtige samenwerking met hopelijk mooie resultaten.” 

MIDDENSEGMENT “Zonder middensegment en jong talent staat de regio stil”, aldus Ugur Pekdemir. “Vooral mensen met een laag- of middeninkomen kunnen in de regio geen betaalbare woning meer vinden. Het is voor de politieagent, leraar of zorgmedewerker steeds lastiger te betalen. Ook slaagt de regio er niet in om jong talent aan zich te binden. Aantrekken van geschikt personeel en jong talent is cruciaal voor het slagen van de grote transitieopgaven. We willen niet terug naar de situatie van de jaren ‘60 en ‘70, toen in tien jaar tijd zo’n 20% van de inwoners, met name arbeidersgezinnen, vertrokken en de werkgelegenheid en economische groei flink daalde.”

advertentie
advertentie