Vlaggen halfstok.
Vlaggen halfstok. Archief BDU

Herdenking 4 mei: Vrijheid in Verbondenheid

4 mei 2022 om 16:14 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Op 4 mei is de jaarlijkse herdenking. We herdenken allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd.
Voor de komende herdenking is het jaarthema: ‘2022 Vrijheid in Verbondenheid’.

In het voorjaar van 2020 was de hoopvolle verwachting dat de coronacrisis ons nader tot elkaar zou brengen, maar dat bleek bijna twee jaar later maar deels waar. De pandemie heeft ook juist maatschappelijke problemen en tegenstellingen aan de oppervlakte gebracht, en getoond dat onze vrijheden soms haaks op elkaar lijken te staan – persoonlijke zeggenschap en het collectieve belang leken niet altijd verenigbaar. Maar hoe ver de standpunten hierover ook uit elkaar lagen, onze democratische samenleving maakte het mogelijk deze te uiten.
Toen viel het Russische leger Oekraïne binnen, zonder enige realistische aanleiding. Hierover zijn de meningen minder verdeeld: het is een gruwelijke oorlog die bedreigend is voor de hele wereld. Bij ouderen roept het herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog. Veel jongeren worden onzeker en beseffen dat de vrijheid waarin ze leven niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Zo staat de vrijheid opnieuw op het spel en heeft ‘vrijheid in verbondenheid’ meer betekenis dan ooit. Hoe kunnen we vorm geven aan onze verbondenheid met de bevolking van Oekraïne en alle anderen die slachtoffer zijn van dit geweld? Hoe kunnen we zorgvuldig omgaan met onze eigen vrijheid en deze met elkaar in verbondenheid onderhouden?

HERDENKING DUIVENDRECHT Door muziek en het lezen van gedichten en teksten zal het thema ‘Vrijheid in verbondenheid’ worden uitgewerkt in een korte bijeenkomst op 4 mei om 19.15 uur in De Kleine Kerk, Rijksstraatweg 129. Muzikale medewerking wordt verleend door de klezmerband Majim. 

Na deze bijeenkomst volgt een stille tocht naar het monument in de Begoniastraat met een kranslegging namens de gemeente, de scholen en het 4 mei Comité. Zoals ieder jaar vraagt Amnesty International u, na afloop in het Dorpshuis, een kaart te sturen aan een gewetensgevangene. De reeds geadresseerde kaarten zijn gemaakt door kinderen van de basisscholen.

HERDENKING OUDERKERK Ook in de Amstelkerk is op 4 mei om 19.15 uur een korte bijeenkomst. Leerlingen van de Jan Hekmanschool dragen hun eigen gedichten voor. De muziek wordt verzorgd door kinderen van de muziekschool Ouderkerk. Namens het 4 mei-comité spreekt Marian Velthuis.

Om 19.50 uur volgt een stille tocht naar het monument bij het gemeentehuis. Daar legt locoburgemeester Barbara de Reijke namens de gemeente een krans. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus houdt locoburgemeester De Reijke een korte toespraak en spreekt de voorzitter van het Oranjecomité Wijnand Slokker een gedicht uit. Schoolkinderen en verschillende organisaties krijgen de gelegenheid bloemen te leggen bij het monument en de herdenking wordt afgesloten met een defilé.

advertentie
advertentie