CDA visie op concept coalitieakoord

1 juni 2022 om 15:25 Lokaal Deel je nieuws

Het CDA is verheugd te lezen dat het belang van een aantrekkelijk en vitaal landschap wordt onderkend. 

Ook staan wij positief tegenover de ambitie om in te zetten op het realiseren van meer woningen in onze gemeente en deze maximaal toe te wijzen aan onze eigen inwoners. 

Wij erkennen dat de financiële situatie van de gemeente bezuinigingen noodzakelijk maakt en dat er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. 

Wij missen echter een duidelijke koers waaruit blijkt wat de inwoners de komende jaren kunnen verwachten en wat de gevolgen van alle bezuinigen zijn. 

Op een aantal punten zitten er grote tegenstrijdigheden in dit akkoord.

Allereerst duurzaamheid, er wordt gesteld dat er 500-1000 bomen extra bij moeten komen maar dat lijkt niet realistisch: de openbare ruimte is beperkt, op particulier terrein heeft de gemeente weinig zeggenschap, en de open polders in de gemeente moeten open blijven. Bovendien is er geen budget voor de extra bomen.

Een goed streven om in 2040 energie neutraal te zijn, maar dat wordt niet gehaald als er op voorhand mogelijkheden uitgesloten worden. Het niet toestaan van kleine windmolens en zonnepanelen op de grond in het buitengebied op/of aansluitend aan de bouwkavels is een gemiste kans om de noodzakelijke energie doelen te halen.

Een bezuiniging van tenminste 10% op het sociaal domein en het welzijnswerk leidt er toe dat bepaalde voorzieningen wegvallen en zullen volgens het CDA de kosten op termijn stijgen voor de zwaardere vormen van ouderen- en jeugdzorg. Met daarbij het toenemen van de problemen bij deze groep kwetsbare mede burgers. 

Ook het verkopen van het buurthuis in de Waver is z’n maatregel waar het CDA niet achter kan staan. De impact voor de bewoners van de Waver is groot, en het bezuinigingsresultaat klein. Zo niet dan pleiten wij er voor om de Waver te laten aansluiten bij de gemeente Ronde Venen, een vriendelijke gemeente voor kleine kernen, met lagere lasten voor haar inwoners.

Er zit ook een grote tegenstrijdigheid in én bezuinigen op het ambtenarenapparaat én het op peil houden van de dienstverlening én minder uitbesteden.

Met dit akkoord zou de zelfstandigheid van Ouder-Amstel houdbaar zijn. 

Is er over nagedacht hoe ver wij willen gaan om de zelfstandigheid te behouden? Is er een grens gesteld aan wat er zowel financieel als ook aan versobering van het sociale domein gevraagd kan worden om zelfstandig te blijven? Waar ligt het kantelpunt?

advertentie
advertentie