Wervelend optreden van De Dijk in openluchttheater Caprera.
Wervelend optreden van De Dijk in openluchttheater Caprera. Privé-archief Joyce Langenacker

Bericht van de burgemeester: Aan alles komt een eind…

8 juni 2022 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Aan alles komt een eind….En dus moet ik eraan wennen dat de Dijk na 41 jaar ophoudt te bestaan. Wat bofte ik, dat ik zaterdagavond, keurig gepland voor de regenbuien, nog een keer ‘live’ kon genieten van mijn favoriete band in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Een uitgesteld (natuurlijk vanwege corona) verjaardagscadeautje. En de Dijk trakteerde op een topavond met een wervelend optreden.

OUDERKERK CULINAIR Een avond die ook al geweldig begonnen was. Want Ouderkerk Culinair is weer helemaal terug. De chefs van rond de Amstel wisten weer heerlijke hapjes uit hun keuken te toveren. Ik en vele anderen hebben het zich goed laten smaken. Een klein minpuntje was dat de enorme drukte ervoor zorgde dat er helaas iets te vroeg nee verkocht moest worden. Maar dat komt de volgende keer vast goed, Ouderkerk Culinair is een niet meer weg te denken evenement. Dank aan de Stichting Promotie, de teams van de horeca en de muzikanten. Ik kijk alweer uit naar volgend jaar.

BORIS En zo leek ook bijna het eind in zicht voor Boris Johnson. De stemming viel in zijn voordeel uit en dus blijft hij nog even. Bijzonder, want het waren toch juist altijd de Engelse politieke kopstukken die als hun integriteit betwijfeld werd, meestal zelf snel besloten terug te treden. Boris is dat niet van plan en party-gate was niet erg genoeg, oordeelden zijn partijgenoten. Het lijkt een kentering in de Engelse bestuurscultuur. For better or for worse…we gaan het zien.

KENTERING Een kentering in de Nederlandse bestuurscultuur zit er de komende vier jaar helaas niet in. Want het is mannen, mannen en nog eens mannen die op de trommels slaan van het lokale bestuur. En dus hebben wij in Ouder-Amstel een dijk van een primeur te pakken met straks een college van alleen maar vrouwen, als enige in Noord-Holland. Dat voelt dubbel. Ik ben er trots op dat we in Ouder-Amstel een klimaat hebben weten te scheppen dat vrouwen uitnodigt om de lokale politiek in te gaan, maar tegelijkertijd vind ik het bijna beschamend dat onze lokale bestuurders nog zo vaak mannen zijn. Diversiteit is voor een goed bestuur een belangrijk fundament, we zijn er immers voor iedereen en werken voor iedereen. Dat wil je terug te zien in je bestuurders. Pijnlijk dat we dat in Nederland nog niet beter op de rit hebben. Laten we in Ouder-Amstel dan maar het goede voorbeeld zijn: goed voorbeeld doet immers goed volgen.

AFSCHEID Een nieuw college staat op de drempel en dat betekent het einde van het B&W 2018-2022. Woensdag 8 juni nemen we afscheid van wethouders Rineke Korrel, Axel Boomgaars en Willem Jansen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 25 jaar lokaal bestuur in Ouder-Amstel, het leeuwendeel daarvan kwam voor rekening van Rineke (12 jaar raad en 8 jaar wethouderschap, Axel schrijft vier jaar op zijn conto en Willem ruim een jaar). Een college is een soort werkgezin. Lokaal lief en leed houdt ons dagelijks bezig en je spreekt elkaar soms meer dan je partner of kinderen. En dus zal ik de vertrouwde gezichten rondom mijn werktafel missen.

SIDDEREN VAN ANGST Na een totaal verregende tweede pinksterdag, hoop ik zondag a.s. op mooi weer bij de Amstellanddag. Er is van alles te zien en te beleven in en rond ons cultuur-historisch landschap (www.beleefouder-amstel.nl). Of misschien bent u benieuwd naar het rampjaar 1672? 350 jaar geleden sidderden de burgers van Waverveen en Abcoude van angst voor de Franse troepen. Schrijf Oekraïne voor Waverveen/Abcoude en vervang Franse door Russische troepen en het is angstaanjagend duidelijk: sidderen van angst, het einde ervan is nog lang niet in zicht.


Joyce Langenacker

advertentie
advertentie