Bouwlust in de Ronde Hoep, ook wel bekend als 'de witte boerderij met de linden'
Bouwlust in de Ronde Hoep, ook wel bekend als 'de witte boerderij met de linden' Marion Kiewik

Erfgoed in Amstelland (4): Wedergeboorte van Bouwlust

14 augustus 2018 om 12:58 lokaal

OUDER-AMSTEL Deze week richten we de schijnwerper op rijksmonument Bouwlust in Ouderkerk, een trotse hoeve aan het riviertje de Waver. Het is een 17e-eeuwse boerderij van het zogenaamde langhuistype, een van de oudste in de Rondehoeppolder.

BOUWLUST Vanwege hun paardenliefhebberij zochten Ingmar Wassenaar en Leonie Kloos woonruimte met een stuk grond in de nabijheid van Amsterdam. Na een lange zoektocht viel eind 2010 hun oog op Bouwlust. “Het zag er niet uit,” herinnert Wassenaar zich. “Na het overlijden van de laatste bewoner, een vrijgezelle melkveehouder zonder kinderen, had het lang leeg gestaan. De wind gierde er doorheen, ‘n beetje grimmige sfeer. Tot zijn dood sliep de boer nog in een bedstede. Er was een kolenkachel en verder alleen basale voorzieningen.”
UNIEK “Wij kochten van zijn erfgenamen, 21 neven en nichten - van wie enkelen moeite hadden om afstand te doen doen van de boerderij die al zo lang familiebezit was. Dat was wel ingewikkeld. Maar de plek is uniek, met het uitzicht over de weidse polder. Daar zijn we voor gevallen. Op de scooter ben ik in twintig minuten thuis van mijn werk bij het Vondelpark in Amsterdam, en zit ik tussen onze paarden, varkens, honden en katten. In welke andere wereldstad is dat nou mogelijk...”
1650 In het kader van het vergunningentraject moest cultuurhistorisch onderzoek worden verricht. “Er kwam uit de bus dat dit pand in ongeveer 1650 is gebouwd, dus in dezelfde periode als de Amsterdamse grachtenhuizen. De hoeve fungeerde als een soort zorgboerderij voor mensen met geestelijke stoornissen of gedetineerden die problemen veroorzaakten. Die konden hier een beetje ‘uitwaaien’. Best sociaal dus, voor die tijd.”
BEHOUDEN Na alle procedures en vergunningen duurde de verbouwing ook nog eens een jaar. “Eind 2014 zijn we hier komen wonen. Er is werkelijk van alles nagetimmerd en nagezaagd om indeling en karakter te behouden. Gelukkig zijn er nog veel originele onderdelen. De balken in de opkamer - die zijn zelfs ouder dan het huis zelf - en de vloer, met houten nagels. De nok in de koeienstal. De bedstee. Tegeltjes uit de beginperiode. Stel je eens voor, bij deze haard zat ooit de boer in zijn leunstoel te pruimen...”
RODE LOPER Ouder-Amstel mag zich gelukkig prijzen met inwoners die hun monumentale pand willen veiligstellen voor de toekomst. Aan zo’n verbouwing gaat een berg verplicht papierwerk vooraf. En daarbij malen de gemeentelijke molens nogal eens langzaam en krakend - niet bepaald een stimulans. Dat moet nu veranderen met de door wethouder Marian van der Weele aangekondigde “rode loper”, een gemeentelijk fonds voor, onder andere, intensieve ambtelijke ondersteuning van eigenaren bij het aanvragen van vergunningen.
NIEUW LEVEN Een tijdje geleden hebben de Wassenaars de neven en nichten van de oude boer op bezoek gehad. “Die hadden hier als kind nog gelogeerd. Ze vonden het heerlijk om te zien ‘dat er nieuw leven wordt gecreëerd’ - niet alleen omdat onze dochter hier is geboren en er een tweede op komst is. Er zijn weer dieren, er wordt weer geboerd. Ze voelden dat de hoeve zijn ziel, zijn energie terug heeft.”

advertentie
advertentie