Stefan Durieux is een van de 330 mensen die werkzaam zijn bij AEB.
Stefan Durieux is een van de 330 mensen die werkzaam zijn bij AEB. Jesse Kraal
BAANDICHTBIJ

Met slimme techniek werken aan schone samenleving

24 november 2022 om 11:06 Baan Dichtbij

REGIO Ken jij de twee gigantische schoorstenen van 100 meter hoog langs de A5 bij Amsterdam? Beide zijn onderdeel van afvalverwerkingsinstallatie AEB Amsterdam. Dagelijks brengen 500 vrachtwagens hier het afval van gemeenten en bedrijven om te scheiden en te recyclen. Met wat overblijft wordt energie opgewekt voor huizen en bedrijven. Ingewikkelde processen waarbij AEB altijd technisch talent kan gebruiken.

“Bij AEB werken 330 mensen. Allemaal houden zij zich bezig met afval, energie en duurzaamheid”, vertelt Mark Hagoort. “Ik ben manager bij de afdeling Energie uit Afval, met een team van 90 mensen opereren we zes verbrandingsketels, drie stoomturbines en vier warmtewisselaars voor stadswarmte. Innovatieve en technisch zeer uitdagende processen, daar kunnen we altijd goeie technische mensen bij gebruiken. Leuk ook als er wat vrouwen bijkomen, want dat is er nu maar één!”

Minstens MBO-4 niveau
Mark vertelt dat er in de fabriek zelf weinig AEB’ers werken. “Veel regelen we vanuit de controlekamer, omdat alle processen sterk geautomatiseerd zijn. Toch zijn er voor onderhoud en eventuele storingen altijd mensen in de fabriek nodig. We zoeken collega’s met minstens MBO-4 niveau: technische mensen met algemene operationele technische kennis. Maar ook met elektrotechniek, MTS werktuigbouwkunde, zeevaartschool of VAPRO C zit je hier goed.”

Complexe installaties
“Omdat de ketels bij AEB altijd blijven branden en het werk 24/7 doorgaat, zoeken we ook fulltimers voor de ploegendienst. Dagelijks brengen 500 vrachtwagens 5.500 ton afval en dat moet wel verwerkt worden. Wat het werk zo leuk maakt, is dat het nooit saai is. Je weet nooit wat er binnenkomt. Daarnaast heb je te maken met complexe installaties met veel technische uitdagingen. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook volop. Zelf ben ik daar een mooi voorbeeld van: 17 jaar geleden stapte ik binnen als werktuigkundige en inmiddels zit ik in het MT. Dat ik hier al zo lang werk komt zeker door de gezellige sfeer. Regelmatig is er een borrel, gaan we bowlen of samen sporten. De eerstvolgende uitdaging is een beachvolleybaltoernooi.”

Nooit uitgeleerd
“Bij AEB ben je nooit uitgeleerd en volg je regelmatig een cursus om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Sowieso is een VCA-diploma verplicht. En werk je in de fabriek, dan volg je ook een opleiding Stoomturbines & techniek en Rookgasreiniging. Wat je ook wilt bijspijkeren, er zijn mogelijkheden zat! We denken graag met je mee.”

Wil je weten welke technische vacatures er zijn bij AEB? Kijk dan op aebamsterdam.nl/werken-bij/vacatures.

Op zoek naar andere vacatures? Kijk dan op baandichtbij.nl.

Afbeelding
advertentie
advertentie