Afbeelding
Jaap van Rijn

Herfstbokstoof: Hoe langzamer stoven, hoe beter

21 oktober 2020 om 15:00 Culinair

OUDER-AMSTEL De bierliefhebbers onder de lezers weten: dit is de tijd om herfstbok, ook bekend als bokbier, te drinken. De thuiskoks onder lezers weten: we gaan, ooit, van het aardgas af. En de vleeseters onder de lezers weten: de druk om te vlees-minderen neemt toe. Allen vinden elkaar rondom de stoofpot.

Liefhebbers van stoofjes zweren bij echt vuur en gruwen van het idee ooit suddergerechten op elektriciteit te moeten bereiden. De verlossing komt uit Amerika. Amerikanen leerden sudderen met de Dutch oven, de gietijzeren pot van de Nederlandse emigranten. De crock-pot is de hedendaagse dubbelwandige variant van de pot. In een houder met warmte-elementen zit een keramische binnenpan van 5 liter. In deze pan gaart het voedsel heel langzaam. Je kunt kiezen uit de standen 85 en 96 °C. Voor vleesstoof is de lage stand aanbevolen. 

Je kunt in een crock-pot ook zeer gelijkmatig gegaarde groentensudders maken. Dat proef je terug. Het werkt zo: de timer instellen, de deksel zetten op de crock-pot en dan wachten tot het vlees zacht gestoofd is.

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Lifestyle > Culinair.

ZOET EN AROMATISCH De verhouding van een geslaagde stoof is doorgaans hetzelfde: 1 kilogram doorregen runder-riblappen op 1 liter vloeistof. Van die liter is 8 dl wijn of bier en bouillon. De rest van het vocht komt uit groenten als uien, wortel, bleekselderij, knoflook, tomaten, uit tomatenpuree en wat de thuiskok nog meer lekker lijkt. Genoeg stoofrecepten met herfstbok schrijven onder meer ontbijtkoek voor als ingrediënt. Terwijl bokbier vrij zoetig en aromatisch is, net zoals het vlees. De stoof is meer gebaat bij een zuurtje van bijvoorbeeld wat azijn. Probeer eens een flesje bierazijn uit, wellicht biedt een lokale specialist deze. Via internet kun je ook aan deze azijn komen. 

Een echte biertrend is de IPA, de indian pale ale, een extra hoppig, fris bier. Ook van dit type bier wordt bierazijn gemaakt dat een vrij zachte smaak heeft. Een speurtocht op internet levert je ongetwijfeld een aardige vangst op.

SMAAKRIJK Oké, de bierliefhebber en thuiskoks zijn inmiddels geïnformeerd. Maar hoe zit het met de vleeseters? Wellicht ontkomen ze er niet aan: minder vaak vlees eten. Is het zover, doe het dan wel goed, met smaakrijke suddergerechten als een herfstbokstoof.

Herstbokstoof, 4 personen
Verhit wat olie een in een flinke koekenpan
> snijd 1 kg doorregen runderlappen in stukken
> schroei op middelhoog vuur het vlees kort, zorg dat ze lichtbruin kleuren
> schep het vlees met het kookvocht in een stoofpan met dikke bodem
> snijd twee uien, wit van prei, een paar knoflooktenen en een stengel bleekselderij in stukjes en bak in een koekenpan op middelhoog vuur in korte tijd lichtbruin
> voeg twee lepels tomatenpuree en een scheutje bierazijn toe en schep een paar keer om
> doe de groenten bij het vlees en voeg een laurierblaadje toe
> bak in de koekenpan een ons spekblokjes lichtbruin en doe bij het vlees
> schenk 5 dl hete runderbouillon en 3 dl herfstbok bij het vlees, het vlees moet net onderstaan
> zet de pan afgedekt met een deksel op het vuur en laat op de sudderstand zo’n twee uur garen
> controleer af en toe of het vlees niet droog wordt, voeg dan eventueel nog wat runderbouillon bij en schep het vlees een paar keer om
> is de stoof zacht en niet droog, breng deze op smaak met peper en zout.

Ga je aan de slag met de crock-pot, bak dan eerst het vlees in de binnenpan op het fornuis
> zet de pan vervolgens in de crock-pot
> volg dan de stappen als hierboven beschreven
> reken op een stooftijd van een paar uur, proef af en toe hoe ver het vlees is.

Serveer de herfstbokstoof met lintpasta of vers gebakken frieten en een frisse salade. De stoof combineert ook goed met aardappelpuree op smaak gebracht met een paar flinke klonten boter.

door Jaap van Rijn


Jaap van Rijn

advertentie
advertentie