Afbeelding
Jaap van Rijn

Laat je verrassen door Nederlandse wijn met Nederlandse zuurkool

19 november 2020 om 15:00 Culinair

OUDER-AMSTEL Waarom zelf wijn maken als boeren dat heel goed kunnen in landen als Frankrijk, Italië en Spanje? En waarom zuurkool zelf fabriceren als je perfecte kant-en-klare kunt kopen? Omdat het leuk is om te doen. Zo af en toe.

Oké, zelf wijn maken is een hele toer. Je hebt er land voor nodig en je moet investeren in een wijnkelder. Toch zag een handjevol Nederlanders zelfmakers er wel de lol van in. Je kunt stellen dat deze hobby flink uit de hand is gelopen. Nederland telt inmiddels zo’n 250 ha wijngaarden. Dit areaal valt in het niet bij alleen al de 115.000 hectare wijngaarden van Bordeaux. Maar het begin is gemaakt en de kwaliteit neemt proefbaar toe. 

BLOEIEND BESTAAN De vaderlandse wijnboeren staan in een verrassend oude traditie. Want in de zeer vroege Middeleeuwen lagen er al wijngaarden in de omgeving van Maastricht. En voor de Kleine IJstijd, die ergens in de 15e eeuw inzette en zo’n 400 jaar aanhield, was het weer zo mild dat in aardig wat streken in de lage landen wijngaarden een bloeiend bestaan leidden. Het was uit met de pret toen de kou toesloeg.

STEEDS BETER Zo’n 50 jaar geleden durfde een fruitteler het weer aan om een wijngaard aan te leggen, de Apostelhoeve. Zijn wijnen werden steeds beter, inmiddels produceert de wijngaard meer dan 100.000 flessen. Met dank aan de huidige opwarming van het klimaat. Meer mensen volgden zijn voorbeeld en gingen aan de slag met wijndruiven die in een kouder klimaat kunnen rijpen. In de beginjaren werden onbekende wijnrassen geplant die tegen nachtvorst en schimmelziekten veroorzakend vocht kunnen, zoals de johanniter, regent en cabernet cortis. De meeste wijnen van deze druiven konden zich destijds niet meten met de buitenlandse concurrentie. Een aantal wijnmakers volgde studies oenologie aan buitenlandse universiteiten en deden ervaring op in de wijngaarden van landen als Frankrijk. Die inspanningen proef je inmiddels terug in een aantal wijnen. Met ups & downs wisten een aantal wijnboeren betere wijn te maken. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn

KLASSIEKE DRUIVENRASSEN Vooral Limburgse wijnboeren behalen inmiddels goede resultaten met klassieke druivenrassen zoals van de Elzas bekende pinot gris, de Duitse lieveling riesling en de pinot noir, ster van de Bourgogne. Onder meer het Wijngoed Thorn trekt de aandacht. Kijk maar eens op internet naar de proeverij die het televisieprogramma Kassa van BNNVARA dit najaar organiseerde. De Thornse wijnen ontvingen mooie cijfers. Thorn is ook nog eens een charmant, bijna geheel wit dorpje, dus overtuig je zelf als je een keer in de buurt bent. Weet wel dat Nederlandse wijnen prijzig zijn: de grond in ons dichtbevolkte land is nu eenmaal duur.

MEKKA VAN DE ZUURKOOL Ooit was het maken van zuurkool in de Kop van Noord-Holland net zo onvoorstelbaar als het maken van wijn in Nederland. Toch groeide de Kop uit tot het mekka van de zuurkool. Dankzij de frisse zeewind barst het in de schone Kopse lucht van de melkzuurbacteriën. Je hoeft bij wijze van spreken maar een ton met dungesneden witte kool met een schep zout in je schuur te zetten, en hoppa: dankzij de bacteriën heb je al snel een aardige portie zuurkool te pakken. Het gaat er in de zuurkoolfabriekjes uiteraard een stuk subtieler aan toe. Maar je hebt nu een idee dat de thuiskok zuurkool best zelf kan maken. Met Nederlandse witte wijn, uiteraard.

AAN DE SLAG Vacumeer in een plastic zak fijngesneden witte kool met witte-wijnazijn, jeneverbessen, kruidnagels, een paar laurierblaadjes en wat zout en laat rijpen in de koelkast. Eet de zuurkool alleen op als je er zeker van bent dat er geen gekke processen in de zak hebben voorgedaan. 

TE VEEL GEDOE? Laat 250 gram kant-en-klare zuurkool zo’n halfuur garen in een pan met dikke bodem met 2 eetlepels boter, een fles Nederlandse witte wijn (riesling, pinot gris of pinot blanc), 2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels en 150 gram gerookt spek. Schep de zuurkool door 250 gram romige aardappelpuree en doe in een ovenschaal. Verdeel er wat broodkruim over en zet zo’n 20 minuten in een oven van 180 graden C. Serveer de zuurkool met een gekoelde Nederlandse witte wijn.

door Jaap van Rijn

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Lifestyle/Culinair.

Afbeelding
advertentie
advertentie