Afbeelding
Jaap van Rijn
Culinair

Houd de moed er in: echt lekkere pannenkoeken

21 januari 2021 om 15:00 Culinair

OUDER-AMSTEL Ook voor de kids zijn het uitdagende tijden. Dus een verzetje op het bord kan geen kwaad. Een stapel pannenkoeken met appel kan het leven tijdelijk opfleuren.

Laatst vroeg iemand mij om een recept voor echt lekkere pannenkoeken die ook nog gezond zijn. Antwoord: zijn pannenkoeken gemaakt van tarwebloem en eieren dan niet gezond? Deels, volgens de persoon. Een variant met volkorenmeel beviel niet. Tja, dat lekker vochtige, dat tedere mondgevoel krijg je vooral dankzij witte tarwebloem en eieren. Toch een tip gegeven: experimenteren met meel van andere graan- en grassoorten. Bakken en proeven, beetje meer van dit en minder van dat. Kortom: aan de slag.

KELTEN Een graansoort wordt regelmatig over het hoofd gezien. Behalve bij fanatieke Bretagne-gangers. In deze Keltische streek bakken de bewoners pannenkoeken van boekweitmeel, de galettes, die ze op tafel zetten met hartig beleg. Dat kennen we niet in Nederland, zo krijg je te horen als ze weer neerstrijken in de polder en verhalen over het lekkere eten van de Kelten. Maar we kenden boekweit-pannenkoeken wel, in de brodeloze eeuwen.

TARWEGRENS Ooit liep de tarwegrens halverwege Nederland, van west naar oost. Beneden deze grens aten mensen als ontbijt pannenkoeken van tarwemeel en boven de grens van boekweitmeel. Het gewone volk at ook brood van rogge en de elite zuurdesembrood van tarwe. Toen steeds meer mensen in de fabrieken gingen werken, in de 19e eeuw, ontbrak het bij velen ’s ochtends aan tijd om pannenkoeken te bakken. In deze eeuw kregen bakkers voor het eerst gist in handen waarmee ze het dagelijkse brood bakten dat de pannenkoek als ontbijt verdreef. 

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Lifestyle/culinair.

Wie een beetje gezonde pannenkoeken ziet zitten, kan historisch verantwoord aan het werk gaan. Witte tarwebloem staat niet in de Schijf van Vijf, boekweitmeel wel. Maak een beslag van half om half tarwebloem en boekweitmeel en je zit voor 50 procent gebakken.

SAP VAN ESDOORNS Voor deze aflevering gaan we voor dat lekker vochtige, dat zachte, want de kids, die hebben het best wel zwaar. Ze verdienen de smakelijkste pannenkoeken. Die niet te dik en niet te dun zijn. En maat flensje, want ze worden nog met gebakken appel gevuld. Dan zijn grote opgerolde pannenkoeken minder goed hanteerbaar. 

Maak er een feestje van en serveer de pannenkoeken met bijvoorbeeld een vanillesaus, stroop of de vrolijk gekleurde strooppret en een dot slagroom. Of de diep smakende ahornsiroop. Deze siroop is het ingekookte sap van vooral Canadese esdoorns en biedt iets wat suiker en stroop niet bevatten: een ietsiepietsie gezondheid in de vorm van ijzer, zink, calcium en kalium. Canadese ahornsiroop wordt in drie kwaliteiten aangeboden: A, B en C Grade. De lichtbruine A komt van de eerste voorjaarsoogst, de donker gekleurde en dieper smakende B en C maken de saptappers van sapstromen later in het seizoen. Je hebt dus wat te kiezen.

door Jaap van Rijn

AAN DE SLAG

Ingrediënten
- 500 ml melk
- 250 g bloem
- 50 g suiker
- 3 eieren
- 4 el rum
- Zout

- 4 appels (Elstar, Jonagold)
- 50 g vanillesuiker
- 100 g boter
- 125 dl slagroom

Bereiding
> Maak van de melk, bloem, suiker, eieren, rum en een snufje zout een beslag
> Laat het beslag rusten
> Haal met de appelboor de klokhuizen uit de appels, schil de appels en snijd in stukjes

> Smelt 50 g boter in een koekenpan
> Voeg de appelstukjes toe en bak een paar minuten op middelhoog vuur, schep een paar keer om
> Voeg de vanillesuiker toe en bak de appels op een zacht vuur tot ze beetgaar zijn
> Haal de appelstukjes uit de pan en kook het sap wat in
> Verdeel het sap over de appels en dek af met aluminiumfolie

> Smelt 50 g boter in een koekenpan
> Schep met een soeplepel wat beslag in de koekenpan
> Verdeel het beslag over de pan
> Bak de pannenkoek in maximaal 3 minuten goudbruin
> Draai de pannenkoek om en bak maximaal 2 minuten

> Verdeel de warme appelstukjes over de pannenkoeken en rol ze op
> Leg de pannenkoeken naast elkaar op een warm bord en schenk er stroop of ahornsiroop overheen
> Maak het plaatje feestelijk af met geslagen slagroom

Eet smakelijk!

advertentie
advertentie