Van links naar rechts: Sergio Berrenstein (Opo Kondreman), Azra en burgemeester Joyce Langenacker.
Van links naar rechts: Sergio Berrenstein (Opo Kondreman), Azra en burgemeester Joyce Langenacker. Gemeente Ouder-Amstel

Dag van Elieser, slavernijverleden herdacht in Ouderkerk

6 juli 2022 om 11:30 Historie

OUDER-AMSTEL De woensdag voorafgaand aan Keti Koti, ‘Ketenen Gebroken’, de herdenking van de dag waarop de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft werd, op papier 1 juli 1863 maar in praktijk 1 juli 1873, wordt in Ouderkerk de afschaffing van de slavernij herdacht. 

ELIESER Deze herdenking vindt plaats op het Kampje bij het beeld van Elieser.  Elieser overleed in 1629 en ligt begraven op de Joods-Portugese begraafplaats Beth Haim. Of hij zelf slaaf is geweest, is nog altijd een discussie, maar hij is hoe dan ook uitgegroeid tot een symbool van het slavernijverleden. Het programma van afgelopen woensdag bood ruimte voor het prachtige spirituele herdenkingsritueel, voordrachten van leerlingen en toespraken van onder andere burgemeester Joyce Langenacker en Linda Nooitmeer (voorzitter Ninsee). Aan de voeten van Elieser lag een zee van kleurrijke stenen, beschilderd door leerlingen van de groepen 6 van de scholen in Ouderkerk en Duivendrecht. 

RESPECT Voor de tweede keer hebben Sergio Berrenstein van de vereniging Opo Kondreman (sta op landgenoten) en Marion van der Vegt van uitgeverij Rebup het programma Respect uitgerold. Net als vorig jaar heeft het delen van de verhalen rond Elieser en het thema slavernij met de kinderen van de scholen een mooi tijdschrift opgeleverd, gevuld met waardevolle en mooie gesprekken over vrijheid en wat dat betekent; boeiende gedachten van kinderen over hoe we de samenleving beter kunnen maken. Daarnaast hebben de kinderen met kunst Respect vormgegeven. Het herdenkingsbeeld van Respect, gemaakt door leerlingen van groep 7, een collage met een  gedicht hangt in het gemeentehuis. 

Op deze manier is Elieser de verbindende schakel geworden naar de nieuwe generatie. De strijd tegen discriminatie en racisme, het uitbannen van diepgewortelde beelden en vooroordelen, is een lange weg en die strijd is nog lang niet uitgestreden. Met Respect is weer een stap gezet. Op weg naar een samenleving waarin iedereen vrij is te zijn wie hij of zij is. Een weg die door de verhalen, gesprekken in de klas, ideeën  en kunstwerkjes van de kinderen toch weer een stukje korter is geworden. 

MAGAZINE Het magazine is gratis en ligt onder andere bij: boekhandel Sprey in de Dorpsstraat, bakker Out, het gemeentehuis in Ouderkerk, OBA Duivendrecht Dorpshuis, Bloemist Jan in Duivendrecht en bij uitgeverij Rebup in Haarlem.

Jacqueline de Maa, wethouder diversiteit Ouder-Amstel.
Marion van der Vegt, Rebup en twee leerlingen.
Sergio Berrenstein (voorzitter van Opo Kondreman, organisator herdenking en programma Respect) en Marion van der Vegt (organisator programma Respect).
Voorzitter Wi-sten, Glenn Godfried, Percy Holland, trommelaar.
 Linda Nooitmeer, voorzitter NINsee.
Dionne Abdoelhafiezkhan, presentator.
advertentie
advertentie