Afbeelding
Taetske Grendelman

Buurtbemiddeling groeit in Amstelland

27 september 2018 om 06:53 lokaal

OUDER-AMSTEL Buurtbemiddeling groeit als kool. Het is de 1ste hulp bij burenruzie. 75 procent van de gemeenten in Nederland biedt buurtbemiddeling aan hun inwoners. Zo ook in Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer en Ouder-Amstel, de vier gemeenten in Amstelland waar Beterburen actief is.

Als er iets speelt tussen buren wat het woonplezier aantast, dan kan buurtbemiddeling als eerste worden ingezet om hier iets aan te veranderen. Met de hulp van buurtbemiddelaars kan men zelf de juiste oplossingen of stappen ter verbetering bespreken. Onderling, zonder de inmenging van officiële diensten. Beterburen is de organisatie die buurtbemiddeling biedt in Amstelland, Amsterdam, Edam-Volendam, de Zaanstreek en Wormerland.

De gemiddelde landelijke stijging van het aantal meldingen vorig jaar was 15 procent. Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling: "Zoals elk jaar gaat het gros van de meldingen over geluidsoverlast, pesterijen en tuin/buitenproblemen. Hierbij moet je niet alleen denken aan ruzie over de schutting of overhangende takken, maar ook aan overlast van bijvoorbeeld de rook van vuurkorven en barbecues, of de stank van hondenpoep in de tuin van je buren. Zeker met warm weer een onaangename ervaring."

Coördinator Buurtbemiddeling Amstelland Jeanine de Koster bevestigt dit beeld en voegt toe: "In Amstelland zet dit beeld zich door in 2018. Het aantal meldingen stond met nog een maand in het derde kwartaal te gaan, al boven de resultaten van het derde kwartaal vorig jaar. Dit is mede te danken aan de bekendheid die buurtbemiddeling heeft verworven bij de verwijzers van gemeenteloketten en diensten die te maken hebben met mensen die buren-ergernissen willen bespreken. Maar ook bij bewoners zelf. Steeds vaker horen we dat eerdere gebruikers anderen hierover vertellen, een goede reclame voor ons."

advertentie
advertentie