NS-personeel tijdens een eerdere staking.
NS-personeel tijdens een eerdere staking. ANP Foto

Treinverkeer en OV grote steden plat op 28 mei

8 mei 2019 om 14:20 lokaal

REGIO (ANP) - Werknemers bij de NS leggen dinsdag 28 mei de hele dag het werk neer. Ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat dan de hele dag staken voor een beter pensioen. Dat hebben de bonden woensdag gemeld.

Behalve in het openbaar vervoer zijn oproepen uitgegaan om in de metaal, de bouw en andere sectoren op woensdag 29 mei voor 24 uur het werk neer te leggen. De bonden in het streekvervoer beraden zich nog op acties. Uiterlijk 15 mei laten zij weten of ze ook meedoen aan de stakingen.

PENSIOENACTIES Op 18 maart voerden de bonden al pensioenacties. Personeel bij de NS en het stadsvervoer legden toen in de ochtendspits het werk voor 66 minuten neer. Andere acties werden die dag afgebroken na de aanslag in de tram in Utrecht. Onder meer medewerkers van de politie, defensie, douane, marechaussee en ambulances schrapten hun acties. Op 15 mei gaan zij alsnog demonstreren om hun pensioeneisen kracht bij te zetten.

De bonden zeggen nu weer actie te gaan voeren omdat er nog altijd geen zicht is op een pensioenakkoord. Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren. Mensen met zwaar werk moeten eerder met werken kunnen stoppen.

advertentie
advertentie