Omdenken qua afval in Duivendrecht en Ouderkerk
Omdenken qua afval in Duivendrecht en Ouderkerk Drechtje uit Duivendrecht

In gesprek met raadsleden dat we qua afval straks dubbel gestraft worden

20 juni 2021 om 21:27 Lokaal Deel je nieuws

Het gesprek heeft alles te maken met diftar, het door de wethouder gewenste inzamelingssysteem van afval. In onze dorpen is door te- genstanders de petitie ‘GEEN DIFTAR IN OUDER-AMSTEL’ gestart. Er zijn al 2.048 handtekeningen gezet. Met zo’n 6.000 kiezers betekent dit ruim 2.000 tegenstanders. Keihard is 1/3 van de kiezers tegen diftar. Hoeveel duidelijker moeten we nog zijn?

Dat is de stand van zaken als op donderdag, 17 juni ’21, in de raadscommissie de afvalstofverordening 2022 voor wijziging van afvalinzameling ter bespreking voorligt. Voorafgaand hebben de petitie initiatiefnemer en 3 vertegenwoordigers van de Vrienden van Duivendrecht en Ouderkerk ingesproken. Aansluitend zijn ze met raadsleden in gesprek gegaan om toe te lichten waarom ze tegen het nu voorgestelde systeem van diftar zijn.

Allereerst de verouderde referendumverordening die snel aan het huidige digitale tijdperk aangepast moet worden, zodat inwoners zelf over controversiële wijzigingen beslissingen kunnen nemen. Ook benadrukken ze de coalitiedwang waardoor onze volks- vertegenwoordigers de wethouder volgen omdat diftar in 2018 op hoofdlijnen is afgesproken. Grootste bezwaren zijn dat inwoners op geen enkele manier zijn bevraagd over deze veranderingen, dat betaalt moet worden per klep opening (hup weer een halve euro weggegooid), het pasjessysteem (nergens zo veilig als bij ons?). Tot slot dat PMD en restaf- val niet meer gescheiden hoeven te worden. Juist PMD heeft heel veel volume. Rekensommen laten zien dat afval weggooien juist hierdoor veel duurder wordt. Vooral minima, ouderen en chronisch zieken/gehandicapten met medisch afval zijn zwaar de dupe.

De wethouder verzuchtte tegen raadsleden dat inwoners het maar niet begrijpen ondanks alle informatie via het Weekblad, En o ja, er had beter gewerkt moeten worden aan communicatie. Maar ach, de inwoners weten er al een paar jaar vanaf. Er werd gemakshalve voorbijgegaan dat beide Vriendenstichtingen al sinds de Invoering van de gft kliko hierin samen optrekken.

We verwachten dat tijdens de raadsvergadering op 24 juni ’21 weer verdeeld gestemd wordt. Dus 1 of 2 van een coalitiepartij tegen, waardoor wederom met een nipte meerderheid van 8/7 dit besluit genomen wordt. Inwoners van Ouder-Amstel, blijf opletten wat er gebeurt, verhef uw stem: elke inwoner kan inspreken. De gemeente, dat zijn WIJ de inwoners en als je je niet laat horen, ook straks in maart 2022, gebeurt er juist wat u niet wilt.

advertentie
advertentie