Afvalcontainer
Afvalcontainer Gonny Meesters

GroenLinks pleit voor optimaliseren diftar

Lokaal Deel je nieuws

In de commissie ruimte van 16 november j.l. heeft GroenLinks vragen gesteld aan het college over diftar, het nieuwe afvalsysteem in Ouder-Amstel dat per 1 januari 2022 ingaat. Het nieuwe systeem werkt met een pasje, per afvalzak betaal je een klein bedrag. Dit bedrag wordt nog vastgesteld. Het vaste tarief gaat omlaag. Al met al zal afvalsysteem goedkoper zijn dan het huidige systeem van één keer per jaar een vast bedrag betalen. Hoe minder afval je in de container werpt, des te goedkoper het wordt. Deze financiële prikkel moet ervoor zorgen dat er in Ouder-Amstel minder afval op de afvalberg komt. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu.

Lily Kreca (fractievoorzitter GL ) vertelt: “ Vragen die bij veel inwoners leven zijn: wanneer komen de zogenaamde klepjes voor hondenpoep, hoe zit het met het beloofde hulp voor mensen die zwerfafval opruimen? Dit willen wij weten, en ook hoe de communicatie met de inwoners over diftar op het moment is. De wethouder gaf gelukkig aan dat de hondenpoepklepjes er komen, vooral op de plekken waar geen publieke prullenbakken zijn. Hij vertelde ook dat er een speciale zwerfafvalpas komt voor de zwerfafvalopruimers. Op onze vraag of je in de toekomst de klep met je telefoon kan openen kregen wij het antwoord dat dat iets is dat voor de toekomst in de gaten wordt gehouden. “

Qua communicatie gaf de wethouder aan dat binnenkort de afvalkrant bij inwoners op de mat valt, en later in december nog een brief volgt hoe er saldo op de pas kan worden gezet.

Maarten de Groot (GL) vult aan: “ Wij wilden ook weten hoe het zit met het verpakkingsmateriaal van onze supermarkten. Als dat wordt aangepakt, is er ook minder afval. We begrepen dat dat een individuele actie bij een supermarkt in de regel niet veel oplevert. Je moet het volgens de wethouder groots aanpakken, de grote supermarktconcerns aanspreken. De wethouder gaf aan samen met raad en inwoners te willen optrekken daarin.”

advertentie
advertentie