Afbeelding
Van duin

Expositie Reflecties- Ruud van der Duin

16 maart 2023 om 15:44 Lokaal Deel je nieuws

Vanaf maandag 27 maart kunt u de expositie ‘Reflecties’ gaan bekijken in het dorpshuis in Duivendrecht. Kunstenaar Ruud van der Duin laat in zijn schilderijen reflecties zien: weerspiegelingen in het water. De meeste zijn van Amsterdam: Oosterdok, Westerdok, maar ook één van het kerkje van Kortenhoef. Daarnaast maakt hij altijd een schilderij van de plek waar hij exposeert dus deze keer hangt er ook een mooie reflectie van Duivendrecht.

Als 5-jarig jongetje was Ruud al aan het schilderen. Hij ging vervolgens in de jaren ’80 naar de kunstacademie in Leeuwarden. Toen hij veel later eerst naar Weesp en daarna naar Amsterdam verhuisde, heeft hij zijn kunstenaarschap pas echt goed opgepakt. In 2013 won van der Duin de juryprijs van de schilderwedstrijd ‘Mijn Kunst’, uitgeschreven door het CBK Zuidoost met een landschap van de Gaasperplas. Met het prijzengeld is hij serieus verder gegaan en ging hij exposeren en schilderijen verkopen.

Zijn onderwerpen zijn zeer divers: portretten, stillevens en vooral landschappen. Hij probeert de stemming vast te leggen die die landschappen bij hem oproepen. Ruud schildert het liefste buiten, plein air; opgaan in het landschap en in het schilderen daarvan, genieten van de concentratie en ondertussen de tijd vergeten. De rode draad is simpel: leren kijken en dat proberen vorm te geven. Je wordt zo een met de buitenwereld en het geeft Ruud ultieme rust. Met zijn werken wil hij bij de kijker met name de verbeelding aanzetten. “Ik wil dat mensen even stilstaan en écht kijken. Dat ze verwonderd raken.”

Over de keuze van het onderwerp Reflecties zegt hij: “Ik ben gefascineerd door het vluchtige licht, lucht en dat vreemde vloeibare dat wij water noemen. Het stroomt overal langs ons heen en weerspiegelt alles wat op zijn stroom komt, ik kan het niet laten om het te schilderen. Je hebt het gevoel dat je geen houvast hebt waardoor je gedwongen wordt te voelen wat je ziet. Je wordt nog meer één met de omgeving.”

De expositie “Reflecties” is van maandag 27 maart tot maandag 29 mei te zien in het dorpshuis, Dorpsplein 60 in Duivendrecht. De schilderijen kunt u bezichtigen tijdens de openingstijden van het Dorpshuis: Dinsdag tot donderdag van 10.00 - 21.00 uur en zaterdag van 10.00 -14:00. 

Voor meer informatie over Ruud en zijn schilderijen kunt u terecht op de website https://ruudvanderduin.wixsite.com/mysite

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie