Klem aan het pluche
Klem aan het pluche Chris van der Linden

Klem aan de kade

22 mei 2023 om 15:08 Lokaal Deel je nieuws

Goede raad is duur maar het College van B&W Ouder-Amstel en de Gemeenteraad moeten maar eens in de spiegel kijken als ze praten over het Bestemmingsplan Duivendrechtsevaart want begin’22 stemde diezelfde gemeenteraad op voorstel van het college unaniem voor dat bestemmingsplan. 

Tijdens de mogelijkheid om een stemverklaring af te leggen valt dan te beluisteren: “ ..... we zijn er nog niet want de kades moeten worden ontruimd en dat betekent voor sommigen einde bedrijf maar ook weg privacy.” 

Als je dat weet waarom dan zo’n onzorgvuldig besluit?

Te constateren valt dat toen bewust diezelfde kades, deel uitmakend van de aanliggende woonboten, niet als zodanig zorgvuldig zijn besproken. Het lijkt er sterk op dat het overgangsrecht van het Bestemmingsplan Industriegebied Amstel 1977 voor de kades in de zienswijze van het college en de gemeenteraad niet van toepassing is. 

Terug naar die stemverklaring.

Juist die stemverklaring behelst in belangrijke mate de kern van de uitspraak dat de Raad van State het Bestemmingsplan Duivendrechtsevaart van januari 2022 op 10 mei vernietigt. Onzorgvuldig, onzorgvuldig, ja onzorgvuldig! De vaststelling lijkt op een bestuurlijk vluggertje.

Begin 2022 is er namelijk door geen enkele partij op gewezen dat het overgangsrecht van het Bestemmingsplan Industriegebied Amstel 1977 van toepassing is op betreffende woonboten- inclusief de erbij horende in gebruik zijnde kades zoals garage om de auto in te parkeren opslag voor ambulante handel ontwerp en fabricage van luidsprekers en versterkers fietsenstalling was- en droogruimte opslag van tuinmeubelen ontwikkeling van materiaal voor film- en tv-producties schoonheidssalon hobbymatig sleutelen/knutselen et cetera. 

En dat alles op grond van bevrijdende verjaring voor de betreffende woonbootbewoners aldus de wet, college en gemeenteraad.

Ja, in voornoemde stemverklaring is op het ontbreken van die kades theatraal op die misser gewezen maar daar is het bij gebleven. Nog een tijdje op het pluche! 

Een zeer pijnlijke misser dat ontbrekende deel van het overgangsrecht in het Bestemmingsplan Duivendrechtsevaart. Een misser die voortborduurt op jarenlang zwalkend beleid van Ouder-Amstel, geen rekening houdt met gevolgen voor de inzittende bewoners en diezelfde woonbootbewoners dwingt tot in elk geval juridische stappen.

Gelukkig worden de bij het Project Willem Fenengastraat 46 t/m 70 woonbootbewoners juridisch voortreffelijk begeleid/ondersteund. 

Naar verwachting zal ook het dossier ontruimen kades Willen Fenengastraat door de woonbootbewoners gewonnen worden.

Of kiest Ouder-Amstel, in het vooruitzicht van alleen maar verlies, voor ruimhartige schadevergoedingen?

Chris van der Linden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie