Ditmaal koos Jos Geijsel voor een Elfstedentocht op skeelers.
Ditmaal koos Jos Geijsel voor een Elfstedentocht op skeelers. Naomi Heidinga

Elfstedentocht op skeelers: Jos Geijsel weet tocht bijna te voltooien

4 augustus 2020 om 10:18 Mensen

OUDERKERK Drie keer geschaatst, tien keer gefietst en één keer gewandeld: Jos Geijsel (74 jaar) heeft op verschillende manieren de tocht der tochten afgelegd. Op skeelers deed hij dat nog niet eerder, maar nu was de tijd rijp. 

"Tijdens de coronamaanden zag ik van alles voorbij komen, fietsers, wandelaars en skaters. Dat bracht me op een idee. Het skeelermateriaal is veel beter geworden. Dankzij de bredere wielen kun je meer snelheid maken." En dus vertrok hij donderdag 30 juli in alle vroegte vanuit Leeuwarden, om het ditmaal met de skeelers te proberen. Hij kwam ver, tot 160 van de originele 200 kilometer, maar toen vond hij het welletjes. "Ik had net een stuk met ruig asfalt achter de rug en we hadden pech met de auto." Hij besloot te stoppen. Achteraf had hij spijt, graag had hij de ronde afgemaakt richting Dokkum en terug. "Maar op dat moment was het genoeg." Geijsel schaatste de tocht in '85, '86 en '97. De eerste twee keer als wedstrijdschaatser.

"De editie van 1997 was het zwaarst. Toen heb ik grote delen alleen gereden, en bij Dokkum had ik veel tegenwind. Ook het wandelen vond ik zwaar - de Elfstedentocht wordt in vijf dagen gelopen. Dat heeft te maken met een ander spiergebruik dan bij fietsen of schaatsen." Geijsel sluit niet uit dat hij het nogmaals gaat proberen de route per skeelers te voltooien. "Het materiaal wordt constant verbeterd. Ze zijn nu al bezig met nog bredere wielen. Nadeel van de skeelers zijn de relatief warme schoenen - vooral met warme dagen leidt dat tot blaren. Elke anderhalf uur moest ik even met de benen omhoog, om de zwelling te laten zakken."

Jos Geijsel wilde de Elfstedentocht op zijn skeelers voltooien.
Afbeelding
advertentie
advertentie