Han van der Zwan (burgerraadslid VVD)
Han van der Zwan (burgerraadslid VVD) Han van der Zwan

Het eerste optreden in de raadszaal door Han van der Zwan

Overig Deel je nieuws

Dinsdagavond 15 november was het dan zover. Mijn debuut als VVD-burgerraadslid in de raadzaal van Ouder-Amstel. Tijdens de commissievergadering Burger & Bestuur. Een nieuwe persoonlijke uitdaging. In een publieke ruimte achter de microfoon zitten; plus vragen stellen aan de wethouder over een van de grotere nieuwbouwprojecten binnen onze gemeente bekend als “Dialogue” in Werkstad Over-Amstel. En last but not least een oordeel uit te spreken namens de eigen fractie over dit project.

Een mooie ervaring en weer iets anders dan ik in mijn werk doe waar ik vaak meer op de achtergrond als “spindoctor” een bestuurder of manager trainen in wat hij of zij wel of niet moet doen (of zeggen) tijdens publieke optredens en presentaties of bij interviews. Tegelijkertijd is het vak van communicatie mijn vak en tijdens deze avond werd het belang van effectieve communicatie heel duidelijk. Wat willen we bereiken, wat gaan we communiceren, hoe gaan we communiceren, wie willen we met onze boodschap bereiken en met welke inzet van beschikbare middelen bereiken we de doelgroepen aan wie we onze boodschap en/of opgedane ervaringen willen overbrengen? Een vak dat ik met veel plezier al jaren doe.

Een mooie overgang naar mijn beweegreden om actief mee te gaan doen in de gemeentepolitiek. In willekeurige volgorde is dat om zelf een actieve bijdrage te leveren in het borgen van en toezien op beleid ten gunste van een heel plezierige en veilige woon- en leefomgeving. Nu en in de toekomst.

Die ideale woonomgeving is Ouder-Amstel. Voor Irene, Mike en mijzelf. Ik heb veel contact met mijn buren, met mensen uit de wijk, in het dorp, bij s.v. Ouderkerk en bij TCO. Onwijs leuk allemaal. Daar put ik veel energie uit. Daarom is communicatie-advies mijn vak of beter… mijn passie.

In die contacten merk je ook dat politiek steeds meer ter discussie staat. Het lijkt net Nederland. Kritiek is leidend. Of beter…het wordt meestal heel makkelijk en vlotjes geuit. “Wat doe jijzelf er dan aan” is voor mij een simpele en vooral logische vraag. Helaas blijft in heel veel gevallen die vraag uit. Of onbeantwoord. Zeker als het actief zijn in politiek of verenigingsleven betreft. Tijdgebrek of geen belangstelling wordt altijd opgevoerd als excuus. Gekke constatering eigenlijk: ik vind het niks versus ik doe lekker ook niks.

We komen in de buurt van 5 december: wie zwijgt stemt toe; da’s een waarheid als een koe! Mijn idee: Niks doen is geen optie. Zeker niet in de samenleving van vandaag. Alle inwoners kunnen een bijdrage leveren aan het vormgeven van de gemeente Ouder-Amstel van vandaag en morgen. Natuurlijk als je dat zelf wilt. Maar waarom niet? Je woont er toch zelf? Interessante gedachte? Keer verder praten? Tot ziens in de raadszaal. Of in het VVD politiek pop-up café. Iedere eerste maandag van de maand in De Vrijhandel. Check voor de zekerheid altijd even de VVD Ouder-Amstel-website. Praten onder het genot van een drankje… wat wil je nog meer…. Tot snel dus, Han van der Zwan

advertentie
advertentie