Afbeelding
Geld lenen

Geld lenen kost weer geld

9 april 2020 om 17:20 Partnercontent

De coronamaatregelen zijn aanjager waardoor de Nederlandse overheid weer moet betalen voor het lenen van geld. Nadat de rente onder de nul procent was gekomen kwam deze op 18 maart voor het eerst weer positief uit. Door moet de Nederlandse staat weer betalen voor leningen van tien jaar en langer.

Europese Centrale Bank grijpt in
De ECB greep direct na de stijging van de rente in. De bank lanceert een hernieuwd opkoopprogramma waarmee ze de rente weer wat omlaag willen brengen. Deze lagere rente is bedoeld om bedrijven en consumenten goedkoper geld te laten lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijke lening. Dit is weer goed voor de economie. Wel is het belangrijk dat het aanbod weer op gang komt. Met de huidige maatregelen, waarbij veel winkels gesloten zijn en er niets uit te geven valt in de horeca, kunnen mensen hun geld niet kwijt. Christine Lagarde, president van de ECB, kondigde aan dat de bank obligaties gaat opkopen voor 750 miljard euro. Hierdoor worden obligaties schaarser, waardoor de prijs oploopt. Het rendement daarop, oftewel de effectieve rente, daalt dan juist.

Hypotheekrente zal ook stijgen
De rentestand van de ECB hangt niet alleen samen met de overheidsfinanciën, maar werkt door tot in allerlei hoeken van de economie. Zo hebben de maatregelen ook effect op de hypotheekrente, die meebeweegt met de vergoeding op staatspapier. Dit gebeurt vaak met enige vertraging. Diverse analisten en adviesbureaus voorspellen dat de hypotheekrente de komende tijd omhoog gaat. Daarnaast volgen pensioenfondsen de tienjaarsrente op staatsobligaties op de voet. De fondsen gebruiken de rente om te berekenen hoeveel vermogen ze in huis moeten hebben om in de toekomst alle beloofde pensioenuitkeringen te voldoen. Om financieel gezond te zijn moeten de pensioenfondsen zeer veel vermogen in huis hebben bij een lage rente. Door de lage rentestanden staan veel grote fondsen er momenteel slecht voor. De rentestijging is voor deze partijen dus zeer gunstig.

Aangekondigde overheidssteun
Het pakket met steunmaatregelen voor bedrijven en zzp'ers dat is aangekondigd door het kabinet gaat alleen al de komende drie maanden 10 tot 20 miljard euro kosten. Deze maatregelen worden bij een aanhoudende crisis verlengd. Om de miljardensteun waar te kunnen maken, moet Nederland de kapitaalmarkt op. Dit houdt in dat de overheid meer gaat lenen bij investeerders in de vorm van obligaties. Door meer obligaties uit te geven, stijgt het aanbod, waardoor de aanschafprijs van de staatsobligatie wordt gedrukt. Hierdoor levert iedere obligatie meer op. In andere woorden: deze geven een hogere effectieve rente. De stijgende schuld brengt wel zorgen over terugbetaling met zich mee. Hoe hoger de schuld, hoe groter de geldverstrekkers het risico op betalingsproblemen inschatten. Meer lenen kan altijd, maar dan wel tegen een hogere rente.

advertentie
advertentie