Afbeelding
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Examenstress? Ouders opgelet: zo sta je jouw kind bij in deze spannende periode!

21 januari 2022 om 14:50 Partnercontent

Het nieuwe jaar is weer aangebroken. Dat betekent ook dat heel veel eindexamenkandidaten de maand mei steeds dichterbij zien komen. Daarmee ook het Centrale Eindexamen. Ieder jaar weer een zeer spannende periode. In de huidige coronatijd misschien nog wel meer. We kunnen immers niet ontkennen dat leerlingen achterstanden hebben opgelopen. Niet alleen voor de leerlingen ongelooflijk spannend, maar ook voor de ouders. Want hoe sta je jouw kind bij in deze spannende periode?

Reik de juiste oefenmaterialen aan

Als ouder sta je aan de zijlijn. Het is aan je kind om te studeren. Wel kan je het hem of haar een stuk gemakkelijker maken door het juiste oefenmateriaal aan te reiken. Denk bijvoorbeeld aan samenvattingen examens VMBO-kader, TL, HAVO of VWO aanreiken. Dit zijn handige bundels die jouw kind helpen om alle benodigde stof snel en eenvoudig onder de knie te krijgen. Ook voor jou als ouder makkelijk om zo je kind beter te begrijpen en zelf ook wat meer inzicht te krijgen in de stof die het moet leren.

Zet je eigen zorgen aan de kant

Het is logisch dat je je zorgen maakt. Heeft je kind wel voldoende geleerd? Neemt hij het wel serieus genoeg? Is de stof niet veel te moeilijk? Had de vakdocent hier niet meer aandacht aan moeten schenken? Probeer echter niet nóg meer druk op de schouders van je kind te leggen door ook jouw zorgen en stress kenbaar te maken. Op die manier zadel je je kind ook op met die vragen en zorgen. Hou ze daarom zoveel mogelijk voor jezelf of ga op zoek naar oplossingen. Blijf bovendien relativeren. Het is echt niet het einde van de wereld als je kind zakt of een vak niet lijkt te halen. Wees trots hoe goed hij zijn best heeft gedaan en zoek samen naar oplossingen om het de volgende keer wél te halen. Op die manier ben je een baken van steun en help je veel meer dan dat je ook jouw angsten op hem uitstraalt.

Creëer een goede studieplek

Juist in deze tijd zal er meer dan ooit vanuit huis gestudeerd moeten worden. Dan is het wel zo prettig als die ruimte er ook is. Zeker in een bedrijvig huishouden. Dan wil je niet dat je kind straks tussen gillende broertjes en zusjes moet leren. Dat is vragen om moeilijkheden. Zorg daarom altijd voor een studeerplek waar jouw kind zich goed voelt. Hoe deze eruit moet komen te zien, is per kind verschillend. Het ene kind studeert graag in jouw bijzijn, het andere kind liever helemaal alleen op hun kamer. Zorg ervoor dat deze studeerplek vrij is en er zo min mogelijk afleiding aanwezig is.

Luister ook naar je kind en zorg ervoor dat hij voldoende ruimte krijgt om even te pauzeren. Dat is uiteindelijk goed voor de productiviteit. Let daarom op de tijd dat hij of zij in de kamer doorbrengt en onderbreek het studeren regelmatig voor wat drinken, even een bezoekje aan de winkel of gewoon ongegeneerd televisiekijken. 

advertentie
advertentie