Burgemeester Tjapko Poppes met links de oud-eigenaar van Paardenburg Dick Hoofd en rechts de huidige eigenaar Gijs Numan.
Burgemeester Tjapko Poppes met links de oud-eigenaar van Paardenburg Dick Hoofd en rechts de huidige eigenaar Gijs Numan. Foto Paardenburg

Brasserie Paardenburg aan de Amstel viert 375-jarig bestaan

2 oktober 2022 om 10:00 Zakelijk

AMSTELVEEN Brasserie Paardenburg aan de Amstel bestaat 375 jaar. Het jubileum werd dinsdag gevierd in aanwezigheid van onder meer burgemeester Tjapko Poppens. Bij die gelegenheid kreeg gastheer Gijs Numan van oud-eigenaar Dick Hoofd een bijzondere fles wijn die afkomstig is uit het VOC-schip ’T Vliegend hart’ dat op 3 februari 1735 zonk voor de kust van Zeeland. Deze bijzondere fles is in 1981 door duikers uit het wrak gehaald en heeft in de tijd van Dick Hoofd in Paardenburg gestaan. NU is is de fles na 21 jaar terug in het vermaarde horeca-etablissement aan de Amstelzijde.

De geschiedenis van Paardenburg gaat terug naar 1647. Toen werd er in de zogenaamde ‘Buurt Over Ouderkerk’ een uitspanning met die naam geopend. In 1693 werd het optrekje gekocht door Pieter Meffert die er grootse plannen mee had. Door het steeds drukker geworden transport per koets, kar, schip en paard langs de Amstel, mikte hij op de verdere ontwikkeling van deze locatie.  Een schot in de roos, zo bleek. In 1702 was hij in staat het voorste deel van huidige stenen pand te laten bouwen en het de officiële functie van herberg gaf. Het was het begin van de rijke geschiedenis van het horecabedrijd waar nog vele uitbaters zouden volgen die Paardenburg verder uitbreidden met aan- en bijgebouwen.

“Wat als een rode draad door de geschiedenis van Paardenburg loopt is de gastvrijheid waar het groot mee geworden is. Het gaat om de aandacht voor de gast die de locatie bezoekt om mensen te ontmoeten, iets te nuttigen, te overnachten (tot 1975) of voor iets heel speciaal in het leven zoals een huwelijk, verjaardag of een afscheidsceremonie. Zonder deze aandacht had Paardenburg nimmer na 375 jaren nog bestaan in de volle glorie zoals het er nu bij staat,” zegt de huidige eigenaar Gijs Numan.

(Tekst gaat door onder de foto)


Entree van `Paardenburg’ feestelijk gedecoreerd met ballonnenboog ter viering van het 375-jarig bestaan. 

“Paardenburg staat bij het grote publiek vooral bekend om het terras aan de Amstel en de verschillende zalen. Zo leent de grote zaal in de tuin zich uitstekend voor een receptie of een feest. De zaal heeft een eigen opgang en toiletten, een grote bar, keuken en een podium compleet met professioneel geluid en licht. De zaal kan volledig worden ingericht naar de wensen van de gast,” vertel Gijs Numan. “Deze zaal sluit aan op de tuin van het restaurant. Ook daar is volop ruimte voor festiviteiten tot wel 500 gasten, maar we kunnen ook een gedeelte van de tuin afschermen zodat het wel voldoende knus blijft als het gezelschap niet zo groot is. Het terrasgedeelte in de tuin is bijna helemaal te overkappen, dus ook bij minder mooi weer of juist heel veel zon, kun je er prima terecht.” 

Boven de brasserie zijn ook nog drie aparte zalen die gebruikt kunnen worden voor vergaderingen of privé lunches en diners. “De inrichting per zaal verschilt, van heel klassiek tot rustig en modern. Eén van de zalen is de wijnkamer, waar je tot wel 40 gasten aan één lange tafel kan zitten,” aldus Gijs Numan.

Paardenburg heeft een uitgebreide wijnkaart, met een groot aantal klassiekers uit topjaren. “Gasten worden bij Paardenburg getrakteerd op wijnen die al goed op dronk zijn. Dat zijn wijnen die de tijd hebben gehad om te rijpen. Zo komt de smaak van de wijn het beste tot zijn recht. Een Bordeaux moet eigenlijk minimaal 10 jaar rijpen, voordat deze wordt geschonken. Dat gebeurt bijna nergens meer. Niet verwonderlijk misschien, want de opslag van wijn kost geld. De wijnboer, de wijnhandelaar en de restaurateur: niemand wil jaren kapitaal laten liggen. Omdat wij een wijnkelder met daarin een goede wijnvoorraad hebben, kunnen wij de wijn wel de tijd geven. Wanneer je eenmaal het verschil hebt geproefd, wil je niet meer anders,” stelt Gijs Numan. “Naast de wijnen op onze wijnkaart ligt er in de kelder ook nog een speciale collectie met wijnen die tientallen jaren opgelegd zijn. Deze worden alleen met speciale gelegenheden ontkurkt.”


Genodigde gasten aan de jubileumlunch in de J.C. Braakensiekzaal (het nostalgische restaurant gedeelte uit 1890) onder wie chefs Paul Fagel, Robert Kranenborg en Richart van Oostbrugge en Sommeliers Erwin Walthaus en Koen van der Plas. 


De fles wijn afkomstig uit het VOC-schip ’T Vliegend hart’.

advertentie
advertentie