PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Ouder-Amstel

Ouder-Amstel als een van weinige op schema bij huisvesten vluchtelingen met verblijfsvergunning

Maatschappelijk
Foto: Eddie de Blieck
23 jun 2021, 16:00
De achterstand bij het huisvesten van vergunninghouders in Noord-Holland is een gevolg van de grote druk op de woningmarkt.
De achterstand bij het huisvesten van vergunninghouders in Noord-Holland is een gevolg van de grote druk op de woningmarkt.
OUDER-AMSTEL

Ouder-Amstel ligt nog steeds redelijk op schema met het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat blijkt uit een overzicht van de rijksoverheid die elk half jaar vaststelt hoeveel vergunninghouders de gemeenten moeten huisvesten. De taakstelling voor het eerste half jaar van 2021 was huisvesting van 12 vergunninghouders, terwijl er tot 1 juni in totaal 9 statushouders aan onderdak zijn geholpen. Veel andere Noord-Hollandse gemeenten, zoals de buurgemeenten Diemen en Amstelveen,  kampen wel met achterstanden. Het provinciebestuur heeft het kabinet daarom dringend opgeroepen tot overleg over de kwestie. Volgens de provincie brengt de taakstelling veel gemeenten in de problemen vanwege het woningtekort enerzijds en de door het Rijk bijna verdubbelde taakstelling voor huisvesting van verblijfsgerechtigden anderzijds.

Gemeenten moeten asielzoekers met een verblijfsvergunning passende woonruimte aanbieden om goede integratie in de maatschappij mogelijk te maken. Grotere gemeenten moeten daarbij meer asielzoekers onderdak bieden dan kleinere. In deze regio is dat lastig vanwege de grote druk op de woningmarkt. De problemen zijn nu toegenomen omdat de taakstelli..